Subotički vatrogasci obeležili Dan Sektora za vanredne situacije

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova obeležava Dan Sektora za vanredne situacije nizom manifestacija širom Srbije pod sloganom „Budi i ti heroj“, u periodu od 11. do 17. septembra. Tim povodom je u Subotici, tokom tri dana, prikazano šta sve naši vatrogasci umeju i kako rade posao.

Pravilna i blagovremena evakuacija, pružanje prve pomoći i gašenje požara, ključni su u očuvanju ljudskih života. Iz tog razloga je subotički Sektor za vanredne situacije izveo javno-pokaznu vežbu gašenja požara i spasavanja ljudi pred školarcima, u Domu učenika „Dositej Obradović“.

„Na ovoj vežbi smo prikazali međusobnu saradnju različitih službi, kao što su vatrogasne jedinice i Crveni krst. Mi svake godine, sem nedelje u kojoj obeležavamo Dan Sektora, imamo obaveze da odrađujemo vežbe gašenja i spašavanja, ne samo na objektima obrazovnog tipa, nego po preduzećima i drugim javnim ustanovama. Sve te vežbe imaju za cilj da se vatrogasci upoznaju sa samim objektom, koji može biti interesantan kada je u pitanju gašenje požara, te na taj način obilazimo preduzeća i vršimo vežbe kako bismo sebe što bolje pripremili, a takođe i ljude koji se nalaze u tim objektima“ – rekao je Goran Ljubisavljević, komandant Vatrogasno-spasilačkog bataljona Subotica.

Tokom ove godine su subotički vatrogasci intervenisali čak dve stotine puta manje nego u istom periodu prošle godine.

„Ove godine smo imali 530 intervencija, u koje ne spadaju samo požari, nego i tehničke intervencije u saobraćaju, prilikom nevremena, intervencije na opasnim materijama i drugo. Ako poredimo sa prošlom godinom gde smo imali oko 720 intervencija, vidi se da je ove godine došlo do drastičnog pada, što nas izuzetno raduje“ – ističe Ljubisavljević.

U okviru aktivnosti pvodom obeležavanja Dana, ispred Gradske kuće, održan je i tehničko-taktički zbor. Tokom zbora dodeljene su nagrade za tri najbolja dela sa likovno-literarnog konkursa „Budi i ti heroj – kao vatrogasac” koji je organizovan u saradnji sa Predškolskom ustanovom „Naša radost”.

„Ovaj zbor imao je za cilj da pokaže našim građanima deo vatrogasne opreme sa kojom mi raspolažemo, među kojom je oprema za gašenje požara, taktičko spašavanje u saobraćaju i spasavanje na vodi.” – rekao je komandant VSB Subotica.

Dok su pripadnici Tima za spasavanje i rad na vodi Vatrogasno-spasilačkog bataljona izveli vežbu spasavanja na palićkom jezeru, i pokazali osnovne elemente spasavanja sa kopna i iz čamca. Ovakve vežbe Tim radi jednom mesečno na okolnim vodenim površinama, što im omogućava da se bliže uopznaju sa terenom.

„Ovde smo sada izveli simulaciju spasavanja utopljenika, sa čovekom koji je plivao i kojeg smo sa obale dovukli nazad. Zatim smo radili spasavanje sa bacanjem plutajućeg  kanapa do utopljenika, gde nam se on sam hvata za kanap i mi ga izvlačimo napolje. Potom smo vozili rafting čamac i simulirali situaciju da se čamac prevrne ili da neko ispadne iz čamca, i povratak u čamac, kao i spasavanje utopljenika kanapom iz čamca. Na kraju vežbe smo koristili i motorni čamac koji nam služi da što pre stignemo do nekog objekta, utopljenika ili plutajućeg objekta, i da ugrožene potom prevezemo do obale“ – objašnjava Dejan Vukmanov, vođa Tima.

Sutra će zaposleni Odeljenja za vanredne situacije u Subotici učestvovati i u akciji dobrovoljnog davanja krvi, dok će u nedelju od 10.30 časova, u crkvi Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, biti obeležena krsna slava svih vatrogasaca.

Tokom ove nedelje Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, širom gradova u Srbiji izvešće niz vatrogasno-taktičkih vežbi, tehničko-taktičkih zborova, spasavanje na vodi i kopnu, ali i daće svoj doprinos u vidu dobrovoljnog davalaštva krvi.

Sektor za vanredne situacije je osnovan 17. septembra 2009. godine, kao jedinstvena služba za zaštitu i spasavanje u vanrednim situacijama MUP-a Srbije, i ujedno je dan kada vatrogasci-spasioci obeležavaju krsnu slavu, Presvetu Bogorodicu nesagorivu kupinu, zaštitnicu vatrogasaca.