Vatrogasci do 22. jula gasili 405 požara, najčešći uzroci ljudski nemar i nepažnja

Od početka godine do 22. jula Vatrogasno-spasilački bataljon Subotica intervenisao je 522 puta, od čega na 405 požara. Kako se navodi, u zavisnosti od perioda godine uzroci požara su različiti.

“Od kraja marta i početkom aprila, kao i poslednjih nekoliko nedelja povećan je broj požara na otvorenom, pa je do sada ukupno bilo oko 300 takvih požara. Kada je povećan broj intervencija na otvorenom, češće se događa da ima dve ili više intervencija u isto vreme, zbog čega je potrebno angažovanje većeg broja vatrogasaca, vozila i opreme iz svih okolnih jedinica, ističu u Vatrogasno – spasilačkom bataljonu.

Najčešći uzroci požara su ljudski nemar i nepažnja, namerno spaljivanje na otvorenom, loše održavanje uređaja, mašina ili električnih instalacija. Ljudi kao da nisu svesni da svako spaljivanje biljnih ostataka, smeća ili otvoren plamen može da izmakne kontroli i izazove požar većih razmera koji se potom može brzo proširiti kroz nepokošenu travu, zapuštene voćnjake, bagrenjake i ovršene njive i lako može da zahvati pomoćne objekte, stambene kuće i pričini veliku materijalnu štetu. Takođe, do požara može doći i tokom žetvenih radova i radova u poljima ukoliko su mašine neispravne, pokvare se, pregreju ili bacaju varnice iz auspuha, a usled visokih temperatura i suve vegetacije najmanja varnica može da prouzrokuje požar koji se lako širi, objašnjavaju u ovoj službi.

U Vatrogasno-spasilačkom bataljonu zaposleno je 68 vatrogasaca u četiri područne jedinice, Subotica, Bačka Topola, Mali Iđoš i Stara Moravica. Pored gašenja požara vatrogasci-spasioci angažovani su na tehničkim intervencijama, intervencijama u saobraćaju, crpljenju vode iz poplava i drugim.

Apelujemo na građane da ne pale travu i nisko rastinje u šumi i po obodima šuma, zbog opasnosti širenja požara koji može da ugrozi živote građana i da nanese velike materijalne štete.  Iz Vatrogasno – spasilačkog bataljona podsećaju da je Odredbama Zakona o zaštiti od požara zabranjeno spaljivanje trave, niskog rastinja i smeća na otvorenom prostoru i ostataka strnih useva, a za njeno nepoštovanje zaprećena je kazna za pravna lica od 300 hiljada do milion dinara, a za fizička lica 10 hiljada dinara.