Sajam turizma 2022: Subotica i Palić u top 5 turističkih destinacija

Turistička organizacija Subotice i preduzeće “Park Palić” učestvuju na 43. Međunarodnom sajmu turizma, koji se u Beogradu održava od 24. do 27. marta. Na prostranom štandu u naredna četiri dana, posetioci će imati priliku da se upoznaju sa bogatom turističkom ponudom Subotice i Palića, festivalima, manifestacijama, ali i da degustiraju gastronomske specijalitete i uživaju u ukusima vina sa peska ovog podneblja.

Važnost učestvovanja na ovakvim sajamskim manifestacijama istakla je Hargita Erči, član gradskog veća zadužena za turizam. “Za Suboticu i Palić je jako bitno da učestvuju na svim mogućim sajmovima koji se ponude. Važno je da se grad ponudi kao destinacija, da budemo tu viđeni. Grad je mapiran jako lepo u samoj Srbiji, Subotica i Palić su jedne od top destinacija, radi se puno na promociji, pojavljujemo se na svim sajmovima, a i članovi smo Turističke organizacije Srbije. Nakon pauze zbog korona virusa, planiramo da ove godine učestvujemo na međunarodnim sajmovima”, istakla je Hargita Erči.

Prethodna godina je po pitanju poseta i dolazaka gostiju bila rekordna za Suboticu i Palić. Zabeleženo je preko 180.000 noćenja, što je najveći broj od kada se prate parametri, a bilo je preko 73.000 poseta. Prema rečima Neše Radulovića iz Turističke organizacije Subotice, ne samo da je porastao broj noćenja i poseta, nego je produžen i prosečan dnevni boravak gostiju koji je do sada iznosio između 1,6 i 1,7, a sada je 2,5 dana, što govori o veoma uspešnoj prošloj sezoni.

“Sa sezonom smo izuzetno zadovoljni, rast je nekih 55 procenata u broju noćenja i nekih 47 posto u broju dolazaka. Ono što je isto bitno napomenuti je da je i ova godina krenula fenomenalno, u januaru mesecu za koji imamo zvanične podatke od republičkog Zavoda za statistiku, zabeleženo je 25.000 noćenja, što je u odnosu na 2020. godinu povećanje od 250 posto i to nas je svrstalo u top 5 destinacija u Srbiji iza Beograda i Novog Sada, Kopaonika i Vrnjačke Banje. Vrlo smo zadovoljni i nadamo se da će se taj trend nastaviti i u budućnosti”, naglasio je Radulović.

Ono sa čime se Subotica sa svojom okolinom kod turista izdvaja kao interesantna destinacija, jesu sprecifična arhitektura i objekti u stilu secesije poput Gradske kuće, Sinagoge, Rajhlove palate, a turistima su zanimljivi i salaši sa svojom gastronomskom ponudom, kao i subotička vina sa peska. Novina u turističkoj ponudi su pešačke ture koje organizuje Turistička organizacija Subotice. Prošle godine je urađen pilot projekat sa nadležnim ministarstvom i besplatne pešačke ture su se pokazale kao vrlo interesantne, a ove godine projekat će biti nastavljen. Besplatne pešačke ture održavaju se svake srede od 10 časova i svake subote od 13 časova, a polazna tačka je Plava fontana. Što se tiče Palića, polazna tačka je ispred hotela Prezident subotom u 17 časova.

Na sajmu turizma učestvuje i preduzeće “Park Palić”, a direktorica Valerija Denč ističe da je jako važno da posle dve godine pauze zbog korona virusa idemo ka tome da turizam ponovo oživi. Ove godine turistička ponuda Palića obilovaće brojnim manifestacijama i dešavanjima. “Mi smo se potrudili da gostima i našim meštanima priredimo takve manifestacije, da to bude kulturno i sportsko i rekreativno. Što se programa tiče, krećemo sa Zlatnim kotlićem povodom dana mesne zajednice Palić, Svetog Urbana, posle toga sledi Prvomajski uranak, nakon toga održaće se festivali mađarskog folklora koji su poznati širom Evrope. Pripremili smo 30 dešavanja na Letnjoj pozornici koja ćemo još malo ostaviti u tajnosti, ali ćemo na vreme obavestiti naše posetioce, a pored toga, na Velikoj terasi biće održano 10 kulturnih manifestacija. Što se tiče razvoja Palića, trudili smo se poboljšati infrastrukturu koliko god smo mogli. Planiramo izgradnju parking mesta na južnoj obali kod Krvavog jezera, a u aprilu smo planirali da završimo izgradnju toaleta kod Ženskog štranda i ako budemo dobili sredstva nastavićemo izgradnju Akva parka”.

Govoreći o izgradnji Akva parka, temi koja najviše zanima subotičku javnost, Valerija Denč ističe da su u Park Paliću spremni, jer je završen posao koji se tiče dokumentacije i planiranja. Za završetak ove velike investicije potrebno je još 700 miliona dinara. “Čim budu stigla sredstva, mi odmah krećemo sa radovima. Završićemo projekat, a idemo ka tome da dobijemo i upotrebnu dozvolu. Od dobijanja sredstava, možemo da računamo od 6 do 8 meseci, sve zavisi od toga kako brzo možemo da završimo javnu nabavku i sa kojim intenzitetom ćemo dobiti sredstva. Ukupno sa iznosima koje imamo, trenutno isplaćenim u avansu, zajedno sa sredstvima planiranih od grada je 111 miliona dinara, a potrebno je još 590 miliona dinara, dakle 700 miliona nam je neophodno kako bismo završili Akva park”, rekla je Valerija Denč.

Akva park će, kako objašnjava, unaprediti turističku ponudu Palića i okoline, a doprineće i poboljšanju privrede Subotice, Hajdukova i ostalih okolnih sela. U narednom periodu radiće se na obnovi vile Bagojvar i Vodotornja, za čije radove su dobijena sredstva od Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine, koja će finansirati izradu projektno – tehničke dokumentacije.