Trka Deda Mrazeva i Zimski festival tradicije za vikend na Paliću

Predstojećeg vikenda, Palić će biti domaćin dve zimske manifestacije, 23. trke Deda Mrazeva i 9. Zimskog festivala tradicije.

Zimski festival tradicije počinje u subotu, 03. decembra, a štandovi će biti postavljeni na parkingu ispred Male gostione, dok će se trka Deda Mrazeva održati dan kasnije, u nedelju 04. decembra u Velikom parku sa početkom u 11 časova.

„Predstavnici mesne zajednice Palić su se potrudili da obezbede i pripreme posluženje za učesnike i posetioce, tako da će nakon trke svi gosti moći da se zagreju sa toplim čajem i kuvanim vinom, kao i da se posluže sa hlebom sa mašću. Trku će posetiti i sam Deda mraz, koji će svakom mališanu koji prođe kroz cilj uručiti medalju, a mališani će imati priliku da se fotografišu sa njim”, izjavila je Valerija Denč, direktorica preduzeća “Park Palić”.

Organizatori su mislili i na naše najmlađe, za koje je pripremljen bogat i zanimljiv program, koji će se održavati na spratu Velike terase. Povodom predstojećih praznika, raspisan je likovni konkurs, a svi prikupljeni radovi biće izloženi na sam dan trke u sali na Velikoj terasi. Otvaranje izložbe i proglašenje pobednika održaće se neposredno pred početak trke. U programu za najmlađe učestvovaće i igraonica “Fabrika zabave”, dok će glumci Dečijeg pozorišta odigrati predstavu.

“Trka Deda Mrazeva nije takmičarskog nego rekreativnog karaktera, a to znači da nećemo proglasiti pobednike, već će svi koji završe trku biti pobednici. Trčaće se na stazi dužine 1.500 metara, naravno ko želi može da nastavi još sat vremena da trči u krug. Ova trka je za mlade, stare, za sve radne organizacije, decu, dakle za svakoga i svi su dobrodošli na startu koji će se nalaziti kod Velike terase, gde će biti i cilj, a na kraju trke biće proglašeni najlepši kostim Deda Mraza, kao i najmlađi i najstariji učesnik. Izuzetno mi je drago što se broj učesnika svake godine povećava, pre 23 godine smo krenuli sa nekoliko dece atletičara, a ove godine očekujemo između dve i po i tri hiljade učesnika iz nekoliko gradova iz Mađarske, Beograda, Kragujevca i drugih mesta”, istakla je Elvira Janoši ispred Ultramaratonskog saveza Srbije.

Gradska organizacija Crvenog krsta održaće dve edukativne radionice za najmlađe, a biće organizovana humanitarna akcija “Budi i ti Deda mraz”, u okviru koje će se prikupljati novogodišnji paketići za oko 260 mališana, korisnika Narodne kuhinje. Paketići mogu da sadrže, slatkiše, igračke, školski pribor, garderobu ili nešto drugo po izboru darovatelja. “Sa naših 20 volontera ćemo se naći pri ruci organizatorima i naravno nekoliko zaposlenih će biti prisutno. Naši volonteri će pomagati u realizaciji same trke, s tim da smo planirali da održimo dve radionice, jedna će biti iz prve pomoći, gde će deca i njihovi roditelji moći da vide zbrinjavanje osnovnih povreda, a druga radionica će se ticati prevencije trgovine ljudima”, rekao je Zoran Molnar, stručni saradnik Crvenog krsta.

“Obe manifestacije se održavaju godinama unazad, tradicionalne su i iz godine u godinu veoma posećene od strane brojnih gostiju, ali i učesnika. Mi kao grad smo jako zadovoljni što imamo manifestacije koje posećuje veliki broj naših gostiju, znamo da je Palić u letnjem periodu najposećeniji, a kada govorimo o zimskom periodu trudimo se da organizujemo brojna dešavanja koja će privući posetioce”, naglasila je Hargita Erči, član Gradskog veća za oblast turizma, investicija i međunarodne saradnje.