Na Paliću se predstojećeg vikenda održavaju 32. “Berbanski dani”

Na Paliću će se predstojećeg vikenda po 32. put održati tradicionalna manifestacija „Berbanski dani“, a brojni posetioci imaće priliku da uživaju u bogatom i raznovrsnom  programu, koji će se u subotu i nedelju dešavati na Velikoj terasi, u Velikom parku i na samoj obali jezera.

Na Velikoj terasi biće postavljena izložba voća i povrća, koje će se kasnije donirati u humanitarne svrhe, a na zapadnom delu ovog objekta posetioce očekuje dvodnevni kulturno – umetnički program, koji će činiti nastup više orkestara. Pored izložbe voća i povrća, organizatori su pripremili izložbu rukotvorina i proizvode domaće radinosti. Kao i prethodnih, i ove godine će veći deo programa biti posvećen najmlađim posetiocima, za koje je pripremljen zanimljiv program u vidu predstava, nastupa plesnih grupa, zabavnog luna parka, animatora, dok će se na spratu Velike terase održavati tematske radionice.

Na šetalištu Velikog parka biće postavljena prodaja prehrambenih proizvoda, izložba cveća, izložba poljoprivrednih mašina, kao i Berbanski vašar, dok će na obali jezera posetioci moći da se upoznaju sa gastronomskom ponudom za koju će se pobrinuti Rotary klub, a ispred svog objekta gastronomske specijalitete prezentovaće restoran “Mala gostiona”.

“Ovakve manifestacije su veoma bitne za Palić i njegovu turističku ponudu, zato što je, kao što znamo, turistička sezona najatraktivnija tokom leta, a nakon toga na jesen se produžava broj noćenja održavanjem ovakvih manifestacija. Berbanski dani su tradicionalno veoma posećeni, a gosti osim iz okoline dolaze i iz inostranstva”, naglasila je Hargita Erči, članica Gradskog veća za oblast turizma, investicija i međunarodne saradnje.

“Jako nam je drago što ćemo ove godine nakon pandemije imati preko 60 izlagača i proizvođača voća i povrća, dolazi veliki broj medara, imaćemo izložbe rakije i vinara. Svi naši gosti imaće mogućnost da probaju raznovrsne gastronomske proizvode. Svečano otvaranje je u subotu tačno u podne, očekujemo veliki broj gostiju, kako iz Subotice, sa Palića, tako i iz Novog Sada, Beograda da dođu i da uživaju sa nama tokom vikenda”, istakla je Valerija Denč, direktorica preduzeća “Park Palić”.

Red vitezova vina “Arena Zabatkiensis”, na Berbanskim danima prisutan je po 21. put, a cilj smotre, na kojoj će učestvovati pedesetak vina je da se istaknu i afirmišu vrednosti vina iz ovih reona, a osim subotičkih vina predstaviće se i vina iz okoline, sa Telečke visoravni, Potiskog vinogradskog reona i drugih. Na smorti će se vina ocenjivati po svim pravilima koja važe u svetu, a tajnost je obezbeđena.

“Smisao toga što mi radimo i smisao ove smotre vina i vinara je da pokažemo svoja vinska dostignuća i tako zajedno doprinosimo povećanju broja posetilaca i prometu na vinskim putevima i u okviru svega na Paliću. Osim medalje i pehara, najbolje plasirana vina će imati izvestan promotivni momenat. U okviru programa biće proglašena Kraljica berbe, a biće predstavljen i Pudar godine”, rekao je Đorđe Dragojlović, iz reda vitezova “Arena Zabatkiensis”.

Subotički Rotarijanci će i ove godine svojim angažovanjem pripremati hranu i služiti piće na više punktova. U planu je da se u humanitarne svrhe proda preko 3.500 obroka, a prikupljena sredstva namenjena su za stipendiranje najuspešnijih i najugroženijih srednjoškolaca i studenata iz Subotice. “Rotary klub će se potruditi da priprema te hrane bude u što kvalitetnijim i boljim uslovima, ali molimo građane za razumevanje jer mi nismo profesionalni ugostitelji, nego amateri i zaista se trudimo da ispunimo sve higijenske zahteve”, rekao je Tihomir Vasiljev, predsednik Rotary kluba.