Sve je spremno za 38. “Prvomajski uranak”

Tradicionalni “Prvomajski uranak”, održaće se na Paliću u periodu od 29. aprila do 02. maja. Ovom manifestacijom će kao i svake godine biti obeležen Međunarodni praznik rada, a imajući u vidu da ove godine prazničnim danima predstoji vikend, organizatori su za sve posetioce pripremili bogat četvorodnevni program, koji će obilovati brojnim kulturnim, sportskim i zabavnim sadržajima.

Kao i prethodnih godina, najveća atrakcija manifestacije Luna park biće postavljen na 10 hiljada kvadratnih metara, a pored te tzv. adrenalinske zabave posetioci i gosti moći će da posete nezaobilazni vašar rukotvorina, hrane, igračaka i uživaju u bogatoj ponudi brojnih izlagača. U okviru sportsko-rekreativnog programa, u ponedeljak 01. maja u organizaciji Gradskog saveza “Sport za sve”, održaće se 46. Trimbi, čiji start će biti kod zgrade Sokolskog doma u 08 časova. Učesnici do cilja na Paliću treba da stignu peške, rolerima ili biciklima do 12 časova, kada će kod sportskih terena biti upriličeno izvlačenje nagrada, a Jedriličarski klub “Palić” organizovaće 77. Prvomajsku regatu. Preduzeće “Park Palić” obezbedilo je dežurstva vatrogasno-spasilačke jedinice i Hitne pomoći, čije ekipe će biti pozicionirane na parkingu kod Male gostione tokom svih dana manifestacije, a za vreme trajanja praznika biće organizovana i promocija vatrogasno-spasilačkih službi, kao i prezentacija rada policije.

“Zbog velikih gužvi koje se očekuju i ove godine, kontrolisaće se ulazak u tri ulice, u Jožefa Hegediša, Splitska Aleja i Olge Penavin, u koje će ulazak biti moguć samo uz propusnice. Za posetioce koji ne poseduju propusnice, obezbeđen je parking prostor iza hotela Prezident i u Ritskoj ulici. Dnevna karta za putnička vozila koja budu parkirana iza hotela koštaće 200 dinara, za kombi vozila 400, a za autobuse 500 dinara. Parking u Ritskoj ulici biće namenjen samo za automobile i kombi vozila i cene će biti iste, a radno vreme parkinga biće od 07 do 20 časova”, ističe Valerija Denč, direktorica preduzeća “Park Palić”.

Zoološki vrt je u program proslave 01. maja uvrstio i predstojeće dane vikenda, tokom kojih će radno vreme biti produženo, od 08 do 20 časova, a cena karte je nepromenjena. Program koji su pripremili zaposleni je bogat i zanimljiv i za sve posetioce će biti besplatan. Od 29. aprila do 02. maja će u Kongresnoj sali kod volijera za lavove od 09 do 19 sati biti postavljena izložba slika i radova od slame Udruženja “Matija Gubec” iz Tavankuta, a posetioci će moći da pogledaju i izložbu “Kome ovo pripada” vezanu za ostatke životinja, koju građani inače nemaju prilike da vide, jer se ona realizuje u okviru predavanja za školarce.

“Naši biolozi u saradnji sa volonterima, veterinarskim tehničarima iz Hemijsko-tehnološke škole će odgovarati na pitanja i informisati naše goste o životinjama. Ove godine po prvi put, u saradnji sa JKP “Čistoća i zelenilo” i Prihvatilištem za napuštene životinje biće organizovana postavka fotografija “Priče iz Prihvatlišta za napuštene pse i mačke”, koju smo pokušali da povežemo sa našom delatnošću na taj način što će istovremeno biti izložene fotografije kućnih ljubimaca koji su građanima dostupni za usvajanje, a sa druge strane učionice biće postavljene fotografije zaplenjenih životinja iz jedne velike kampanje Ministarstva zaštite životne sredine “Da li ti izgledam da mi je mesto u kući?”, sa kojom želimo da apelujemo na ljubitelje životinja koji nas posećuju, da pažljivo biraju svoje kućne ljubimce i da ukoliko ih žele, najbolje je da izaberu neku napuštenu životinju. Osim dodatnih aktivnosti, na svaka dva sata u periodu od 09 do 18 sati biće organizovano hranjenje životinja. Želim da pozovem sve građane da i ovog 01. maja kada dođu na Palić posete i naš Zoološki vrt”, kaže Sonja Mandić, direktorica Zoološkog vrta.

“Drago mi je što se ova ovako masovna i brojna manifestacija održava na Paliću, imamo najavljeno puno posetilaca iz regiona, što je jako bitno za turizam našeg grada. Ova manifestacija otvara i turističku sezonu na Paliću, a mi se nadamo da će ove godine ona biti još boja nego prethodne, ali i da će manifestacija “Prvomajski uranak” biti brojnija od prethodnih. Pripremili smo puno kulturnih i zabavnih sadržaja, a kao i svake godine uvrstili smo i nezaobilaznu gastronomsku ponudu. Pozivamo sve naše sugrađane da i ove godine dođu na Palić, a nadamo se da će nas i vreme poslužiti”, poručila je Hargita Erči, članica Gradskog veća za turizam.

Detaljnije informacije o programu mogu se pronaći na internet stranicama preduzeća “Park Palić” i Zoološkog vrta, kao i na društvenim mrežama.