Bogat program 33. “Berbanskih dana”

Tradicionalna manifestacija “Berbanski dani”, 33. po redu, biće održana za vikend na Paliću, a kao i prethodnih godina pratiće je izložba povrća i voća, vašar starih zanata, brojni dečiji programi, koncerti, degustacije vina i drugih proizvoda.

Program počinje u subotu, 9. septembra, u 10 časova, na Velikoj terasi, dok će svečano otvaranje biti upruličeno u podne na istom mestu. Na Berbanskim danima svoje proizvode izložiće više od 70 izlagača, a kako kažu iz preduzeća “Park Palić”, prijave su još u toku.

“Posetioce i ove godine očekuje bogata izložba voća i povrća, bazar rukotvorina i starih zanata, mali vašar i mala pijaca mesnih prerađevina i meda, kao bogata ponuda vina i rakije. Prisutni će, kao i ranijih godina biti u prilici da degustiraju većinu ovih proizvoda. Manifestacija je humanitarnog karaktera, pa sve izloženo voće i povrćena naposletku ide Domu za decu ometenu u razvoju “Kolevka.” – najavila je Gabrijela Škarlak, rukovodilac za strateški razvoj turizma, preduzeća „Park Palić”.

Kada je u pitanju kulturno-umetnički program, očekuje se nastup plesne škole „Stars Creative Studio”, koncert „Zlatne frule Vojvodine”, nastup ženskog hora „Femina vox”, mešovitog hora „Adagio” i hora „Bajnatski biseri”, dok će u večernjim satima (od 18 časova) pred Subotičanima svirati Tamburaški ansambl “Ravnica”, a u nedelju “Joker“ bend.

“O uspešnosti ove manifestacije u prilog govori to da je organizovana toliko puta. Ona uvek privlači veliki broj posetilaca, ne samo lokalno stanoviništvo, već i turiste iz regiona, i za nas je to veliko zadovoljstvo. Veliko je zadovoljstvo i za Grad i za Palić što različite manifestacije obogaćuju turističku ponudu.”– istakla je Hargita Erči, članica Gradskog veća zadužena za turizam.

Ono što neupitno dovodi veliki broj posetilaca na Palić, tokom “Berbanskih dana”, je i smorta vina, u organizaciji Reda vitezova vina „Arena zabatkiensis”, kada se bira kraljica berbe i pudar godine. Na ovogodišnju smotru su pristigla 53 uzorka i 106 vina.

„Vina koja su stigla su veoma dobrog kvaliteta, mi to objašnjavamo godinom koja je bila dobra za vino, ovaj jesenji termin ima i dobru stranu jer vino ima više vremena da odstoji i samim tim dobije na kvalitetu. Vinari će reći da ovo nije bila najbolja godina, rod neće biti rekordan, procenjuje se da je rod 30 odsto slabiji nego prošle godine, ali će kvalitet ipak biti na zadovoljavajućem nivou, a cena grožđa visoka.” – Dragutin Miljković,veliki majstor viteškog reda „Arena Zabatkiensis“.

Istovremeno, Rotari klub Subotica, će svojim učešćem obogatiti gastronomsku ponudu manifestacije, tradicionalnom akcijom „Plodovi humanosti”. Na štandu koji će biti postavljen kod Ženskog štanda, članovi Kluba će prodavati hranu po ćeni od 450 dinara i piće za po 250 dinara.

“Kao i uvek članovi našeg Kluba će zajedno sa prijateljima i članovima porodica služiti hranu i piće posetiocima, a prihod od akcije je namenjen za stipendiranje najuspešnijih i najugroženijih srednjoškolaca i studenata iz Subotice. Štand će biti postavljen u subotu, od 10 do 18 časova.“ – objašnjava Adel Grbić Ludaši, Rotary klub Subotica

Najmlađe posetioce „Berbanskih dana“ očekuju animatori, maskote i dečja predstave na srpskom i mađarskom jeziku.

U subotu, 9. septembra, od 14 časova, publika će na Velikoj terasi  moći da pogleda predstavu na mađarskom jeziku “Egy egészen egyszerű Piroskáról”, koja je namenjena deci uzrasta od tri i više godina. U nedelju, 10. septembra, sa početkom u 14 časova, na Velikoj terasi biće odigrana  predstava  na srpskom jeziku  “O jednoj sasvim običnoj Crvenkapi”, takođe za decu uzrasta od tri i više godina. Reč je o istoj predstavi reditelja Bonja Lungova i asistenta Konstantina Karakostova, na srpskom i mađarskom jeziku. Predstava je nastala po čuvenoj bajci Šarla Peroa, ali “Naša Crvenkapa se rađa u biblioteci, voli knjige i uliva poverenje da knjiga kao predmet nikako ne može da bude zapostavljena. U trci sa mobilnim telefonima, knjiga u ruci je pravi izlet u bogatstvo duha”, saopštavaju iz Dečjeg pozorišta Subotica.

Program manifestacije odvijaće se i na vodi, jer će svi zainteresovani u subotu i nedelju, u podne, moći da prate i Otvoreno prvenstvo Subotice – Jedriličarsku regatu “Berbanski dani” u organizaciji Jedriličarskog kluba Palić.

Detaljan program:

Subota:

 • 10.00 – 20:00 – Izložba voća i povrća, Velika terasa
 • 10:00 – 20:00 – Berbanska pijaca i vašar, šetalište uz obalu jezera
 • 10:00 – 20:00 – Izložba rukotvorina, Muzički paviljon
 • 10:00 – 20:00 – Izložba sitnih životinja, parking kod Male gostione
 • 10:00 – 18:00 – Rotari klub Subotica „Plodovi humanosti“, kod Ženskog štranda
 • 12:00 – 12:15 – svečano otvaranje manifestacije, Velika terasa
 • 13:00 – 14:00 – Mađarski kulturni centar Palić, Velika terasa
 • 14:00 – 15:00 – Dečja predstava na mađarskom jeziku „O jednoj sasvim običnoj Crvenkapi“, Velika terasa
 • 15:00 – 16:00 – Nastup plesne škole „Stars“, Velika terasa
 • 16:00 – 18:00 – Dečja animacija „Su maskote“, Veliki park (kod Velike terase)
 • 16:00 – 17:00 – Koncert „Zlatne frule Vojvodine“, Velika terasa
 • 17:00 – 18:00 – Koncert hora „Femina VOX“, Velika terasa
 • 18:00 – 20:00 – Koncert tamburaškog ansambla „Ravnica“, Velika terasa

Nedelja:

 • 10:00 – 20:00 – Izložba voća i povrća, Velika terasa
 • 10:00 – 20:00 – Berbanska pijaca i vašar, šetalište uz obalu jezera
 • 10:00 – 20:00 – Izložba rukotvorina, Muzički paviljon
 • 10:00 – 20:00 – Izložba sitnih životinja, parking kod Male gostione
 • 13:30 – 14:00 – Nastup plesne škole „Creative studio“, Velika terasa
 • 14:00 – 15:00 – Dečja predstava na srpskom jeziku „O jednoj sasvim običnoj Crvenkapi“, Velika terasa
 • 15:00 – 16:00 – Nastup KUD „Mladost“, Velika terasa
 • 16:00 – 18:00 – Dečja animacija „Su maskote“, Veliki park (kod Velike terase)
 • 16:00 – 17:00 – Nastup mešovitog hora „Adagio“, Velika terasa
 • 17:00 – 18:00 – Nastup hora „Bajnatski biseri“, Velika terasa
 • 18:00 – 20:00 – Koncert benda „Joker“, Velika terasa