Okrugli sto “Manifestacioni turizam i audio – vizuelna industrija u Vojvodini”

U Eko – centru na Paliću juče je u okviru ovogodišnjeg Festivala evropskog filma, održan okrugli sto pod nazivom “Manifestacioni turizam i audio – vizuelna industrija u Vojvodini”, na kojem je bilo reči o sinergiji manifestacionog turizma i kreativnih industrija u promociji turističke destinacije, kao i izazovima sa kojima se suočava audio – vizuelna industrija, ali i značaju ove grane za privlačenje stranih ulaganja u promociju naše zemlje. Panel diskusija organizovana je sa ciljem promocije kreativne industrije kao najperspektivnije i najbrže rastuće privredne grane ali i kao vid podrške zaposlenima u ovoj oblasti.

Kako je rekao Miroslav Mogorović, programski direktor FEF Palić, od samog početka uvidela se potreba da se uradi nešto malo više na institucionalnoj povezanosti, jer se festival očigledno raste i razvija, što pokazuje i veliki broj posetilaca, a to je dokaz da prevazilazi okvire Subotice i Vojvodine. “Treba da radimo malo više na nekom repozicioniranju festivala, kulture i na njihovom postavljanju u neki novi sistem koji je malo širi od samog kulturnog dešavanja. Kultura prevazilazi svoje okvire da je ona samo tercijalni sektor, festival kao što je Palićki generiše značajnu posetu, vi ste svedoci da Palić kada nema filmskog festivala gotovo nema turista, od nekadašnjeg elitnog odmarališta došli smo do toga da smo marginalizovani na mapi, a naša uloga je više turistička nego kulturna ako pogledamo na kapacitetu i vidljivosti njenih turističkih vrednosti, a sve to ima svoju refleksiju u privredi”, istakao je Miroslav Mogorović, programski direktor Filmskog festivala.

Ovakve i slične manifestacije mogu da očekuju apsolutnu podršku Pokrajinske vlade i Sekretarijata za privredu i turizam kao i do sada, naglasio je ovom prilikom pokrajinski sekretar dr Nenad Ivanišević, dodajući da je Filmski festival jedna od važnih, a pre svega reč je o tradicionalnoj manifestaciji koja traje. “Vi danas nemate nijedno slobodno mesto za prenoćište u Subotici, Paliću posebno i to svakako povećava i onaj veliki broj noćenja. Pokazatelji u turizmu vezani za Palić i Suboticu su u prvih pet meseci ove godine fantastični kao i u čitavoj Vojvodini. Upravo ovakve manifestacije i trebaju da budu podržane, jer nema velikih ili malih manifestacija, svaka je značajna za mesto u kojem se održava. Neophodno je napraviti sinergiju kulture i turizma, a to sve jeste privreda. Sve to na kraju ima za rezultat plaćanje nekog poreza, odnosno zapošljavanje ljudi koji treba da budu konzumenti i kulture i turizma i svega onoga što iz toga proizađe”, rekao je Ivanišević.

Organizator okruglog stola je Sekcija za kreativne industrije Privredne komore Srbije.