Skupština: Polemika oko trošenja budžetskih sredstava mimo zakona

Zasedanje 20. sednice Skupštine grada obeležila je polemika oko nepravilnosti u trošenju budžetskih sredstava od strane pojedinih sportskih i kulturnih institucija. Prema izveštaju budžetske inspekcije, utvrđen je niz nepravilnosti u radu Narodnog i Dečijeg pozorišta, kao i Ženskog fudbalskog kluba “Spartak”, usled nepostojanja pravilnika i određenih akata koji regulišu njihovo poslovanje.

Predsednik odborničke grupe “Aleksandar Vučić – za našu decu” Veljko Vojnić, istakao je da je vlast postupila odgovorno, te da se izveštaj pokazao kao tačan. “U poslovanju javnih i javno komunalnih preduzeća nije bilo nedostataka. Mi smo reagovali vršenjem kadrovske promene, konkretno u Narodnom pozorištu, sada imamo dobre rezultate i taj izveštaj nam je pomogao i svaki sledeći će nam pomoći da rešavamo kadrovski problem koji je izvor prekršaja i nepoštovanja zakona. Što se nas tiče, ovo je jedan dobar izveštaj koji nam ukazuje da treba da pazimo šta svi među nama radimo, da nema zaštićenih i da nikoga partijska knjižica neće spasiti od odgovornosti, ukoliko krši zakon. Moram da naglasim da budžet nije oštećen, što se tiče rada u pozorištima ima prekršaja, ali nisu izašli van okvira odobrenih budžetskih sredstava”, naglasio je Vojnić i dodao da postoje primedbe od strane inspekcija, ali da zakoni ne mogu slobodno da se tumače i da ne može da se radi bez pravilnika. “U privatnom sektoru može da radi ko kako hoće, a u javnom možete da radite samo ono što vam je odobreno. Nepravilnosti su na vreme otklonjene i niko neće snositi prekršajnu ili krivičnu odgovornost”, napomenuo je Vojnić.

Kršenje desetak uredbi i nekoliko vrlo ključnih zakona je nešto što građani moraju znati gde se odlivaju budžetska sredstva, smatraju u odborničkoj grupi “Pokret za građansku Suboticu”. Prema rečima Jelice Santrač, inspekcija je u dva slučaja ustanovila zastarelost i sudski proces se više ne može pokrenuti, što je, kako naglašava, izuzetno loše za našu sredinu. “Znamo ko stoji iza ŽFK “Spartak”, jer je iz prethodne vlasti krenula ta priča i znamo da to ne vodi dobrom ni razvoju subotičkog sporta, niti za sve one mlade koji bi pošteno želeli da učestvuju u sportskom i kulturnom životu Subotice. Na sednici smo imali prilike da vidimo da vlast nije uspela da odbrani nijedan segment, pokrivali su se time da je pogrešan izbor da zaposleni u određenoj instituciji bude i direktor, što mislim da bi uz jednu dobru pravnu konsultaciju moglo da funkcioniše. Angažovanje inspekcije je gradonačelnikova dužnost, a ne dobra volja kako se na sednici čulo i mislim da bi trebalo da se kontrola produži i na neke druge subjekte koji i dalje uporno troše pare iz budžeta”, istakla je Santrač.

Odbornici su na sednici usvojili i Plan razvoja Grada Subotice za period 2023-2032. godine, Program mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike ruralnog razvoja za 2022. godinu, kao i izveštaje o radu fondova i fondacija čiji je osnivač lokalna samouprava, njihove finansijske planove, a jedna od tačaka dnevnog reda ticala se i imenovanja članova nadzornih odbora javnih i javno-komunalnih preduzeća.