Palić u znaku manifestacije “Berbanski dani”

Tradicionalna manifestacija “Berbanski dani”, koja se organizuje u čast vina i plodova voća i povrća, obeležila je protekli vikend na Paliću okupivši brojne posetioce, ali i izlagače.

Pored izložbe voća i povrća, koje je nakon manifestacije donirano Domu za decu ometenu u razvoju “Kolevka”, posetioci su imali priliku da uživaju u bogatom kulturno – umetničkom programu, izložbi i vašaru rukotvorina i proizvoda domaće radinosti, gastronomskoj ponudi, dok je deo programa bio rezervisan za najmlađe posetioce u vidu predstava, nastupa plesnih grupa, zabavnog luna parka, animatora i tematskih radionica.

Kako sama tradicija nalaže, na svečanom otvaranju predstavljena je Kraljica berbe, čiju titulu je ove godine ponela naša sugrađanka Katarina Brkljač, a izabran je i Pudar godine. “Htela bih da se zahvalim za čast što sam krunisana za ovogodišnju Kraljicu berbe i što sam dobila priliku da nosim ovu prelepu krunu. Želim da čestitam svim vinogradarima na uspešnoj godini i da im poželim sreću u svim narednim godinama za što bolju berbu”, rekla je Katarina Brkljač.

Za ovogodišnjeg Pudara godine izabran je Ivica Davčik iz Gornjeg Tavankuta, koji je 2017. godine zasadio na porodičnom imanju oko pola hektara bioodrživog vinograda, koje čine autohtone subotičke sorte Kadarke, Slanke i Kevedinke. “Što se tiče ovogodišnje proizvodnje vina, sunca smo imali dovoljno, falilo je malo kiše, grožđe će biti sitnije, ali se nadamo da će zbog šećera biti jako kvalitetno vino”, rekao je ovogodišnji Pudar, koji je dobio i svojevrsnu povelju od Reda vitezova vina “Arena Zabatkiensis”.

Kako objašnjava Dragutin Miljković, vinski red “Arena Zabatkiensis” u ovoj manifestaciji koja se održava po 32. put učestvuje od svog osnivanja. “Red vitezova vina je od prvog dana na Berbanskim danima onoliko koliko može i koliko okolnosti dopuste. Ove godine smo se pridružili sa Smotrom vina sa Subotičke i Horgoške peščare, iz Potisja i Telečke visoravni. Imamo 57 uzoraka izvanrednih vina iz 21 vinarije koja su iznenadila žiri ali i nas organizatore i sve one koji poznaju našu vinsku situaciju”, istakao je veliki majstor vinskog reda.

Čila Goli, članica Gradskog veća zadužena za oblast komunalnih delatnosti i razvoj, naglasila je da je berba grožđa najbitniji deo za svakog vinara i vinogradara i predstavlja vrhunac celogodišnjeg rada u vinogradu itrenutak kada se vidi svo vinogradsko znanje i rezultat rada vinogradara. “Slavimo rezultat našeg rada i zahvaljujemo se za plodove, a svake godine se okupljamo na Velikoj terasi i ovih dana imamo razloga da slavimo i Veliku terasu, Ženski štrand i Muzički paviljon, Spomen česmu i Vodotoranj, s obzirom da su tadašnji čelnici Grada na čelu sa gradonačelnikom dr Biro Karoljem predali kompleks ovih objekata 15. septembra 1912. godine, odmah nakon zgrade Gradske kuće. Pre 110 godina su ovi objekti predati svojoj nameni i služe pored jezera Palić i očaravaju nas Subotičane i Palićane, kao i druge posetioce iz zemlje i inostranstva. Kada već slavimo plodove rada na Paliću, iskoristila bih priliku da podsetim na neke druge rezultate, kao što su izgradnja kanalizacione mreže na Paliću sa crpnom stanicom koja povezuje naselje Palić sa Prečistačem, da bi minimizirali zagađenje jezera otpadnim vodama, izgradnja biciklističke staze, utvrđivanje zaštitnog pojasa oko jezera, konstantno čišćenje i održavanje zelenih površina i uređenje i održavanje parkova. Dr Biro Karolj pisao je sledeće: “Gradska kuća može da svedoči potomstvu da je naša generacija ispunila svoju dužnost za veliki razvoj našeg Grada, a naša je dužnost da pored daljeg modernog razvoja grada održavamo i očuvamo njihovo nasleđe”, rekla je Čila Goli.