Vikend na Paliću u znaku 33. „Berbanskih dana“

Vikend na Paliću obeležavaju 33. „Berbanski dani“, tradicionalna svetkovina koja se održava s jeseni u čast berbe voća i povrća i završetka radova u vinogradima. Na Velikoj terasi i duž šetališta jezera lokalni proizvođači izložili su sve ono što su svojom rukom i radom napravili – voće, povrće, rakiju, vino, med, kao i proizvode starih zanata.

 

Na manifestaciji koja je prvi put organizovana 1989. godine, a koja kazuje da je berba grožđa veoma važna za svakog vinara i vinogradara i da ona predstavlja vrhunac celogodišnjeg rada u vinogradu i trenutak kada se vide rezultati njihovog rada – tradicionalno su vitezovi vina „Arena Zabatskiensis“ proglasili su kraljicu berbe i pudara godine. Laskavu titulu kraljice berbe ove godine je ponela mlada Doroteja Grubanov.

„Veoma mi je drago i jako sam počastvovana što sam ove godine dobila priliku da me proglase kraljicom berbe. Želim da čestitam na ovogodišnjoj berbi svim vinogradarima i voćarima, kao i da im poželim da naredna godina bude još bolja.“ – rekla je Doroteja.

Za pudara godine proglašen je Đerđ Klinocki iz Bajmoka koji je, kako obrazlažu sudije, na bajmočke prostore vratio vinograd. Klinocki je posadio dva hektara vinograda, napravio je podrum i degustacionu salu i sve ono što je potrebno da se na dobar i održiv način vrati loza tamo gde joj je tradicionalno mesto.

„U Bajmoku u zadnjem periodu niko nije imao vinograd, a mi smo najpre posadili pola hektara, pa hektar, sada smo stigli do dva, a verovatno ćemo se proširivati na još veću površinu. Nije bilo lako, naročito oko organizovanja radne snage, od proleća do jeseni. Ova godina je bila izuzetno teška za sve vinogradare, proleće nam je donelo mnogo kiše i bilo je teško sačuvati grožđe, ali oni koji su svakog dana bili u vinogradima i radili su uspeli da ga sačuvaju.“ – istakao je Klinocki.

„Berbanske dane“ je svečano otvorio zamenik gradonačelnika Subotice, Imre Kern, koji je u svom govoru izrazio zadovoljstvo što se današnja manifestacija umnogome razlikuje od one koja je bila na početku održavanja, te da je njenim rastom, kvalitetom sadržaja i sve većem broju posetilaca iste, uporedo rastao i razvijao se i sam Palić. Posetioci Palića, još danas, na Velikoj terasi mogu da pogledaju izložbu voća i povrća koje se, po okončanju „Berbanskih dana“, poklanja u humanitarne svrhe Domu za decu ometenu u razvoju „Kolevka”.