Corona virus je i dalje prisutan

U Subotici se i dalje beleže slučajevi Corona virusa. Iako se epidemiološka situacija ne može uporediti sa onom od pre dva meseca, direktorica Doma zdravlja Ivanka Beoković kaže da se u Kovid ambulanti prosečno u toku dana beleži 150 poseta, od čega se 65 odsto odnosi na prve preglede, što znači da još uvek aktivan visok broj novoobolelih. “Dnevno se beleži 31 pozitivan pacijent. U odnosu na prošlu nedelju, brojke nisu pale niti za jednog pacijenta. Ove dve nedelje se uspostavila ravna linija, što uopšte nije zanemarljiv broj, dakle Corona je još uvek među nama, nismo je se rešili i treba još uvek biti oprezan”, napominje Beoković.

“To nisu tako veliki brojevi, a nisu ni zanemarljivi. Sa puno pažnje moramo da se ophodimo, da ipak poštujemo i sprovodimo mere koje se predlažu, ali možemo konstatovati da ima dosta obolelih, što govori činjenica da ipak ima i drugih virusa i nije sve Covid. Prvih pregleda prošle nedelje je bilo 700, od kojih je bilo 220 pozitivnih, dok su se ostali pregledi odnosili na druga oboljenja”. Ambulanta trenutno ima dovoljan broj lekara, a sa pacijentima radi svakodnevno u periodu od 07 do 17 časova. Za sada nema gužvi, a u Domu zdravlja se trude da pacijenti ne čekaju dugo na pregled.

Od pre tri nedelje zainteresovani Subotičani imaju mogućnost da prime četvrtu dozu vakcine protiv Corona virusa. Mogu je dobiti pacijenti koji su stariji od 18 godina, a kandidati za nju su i osobe starije od 65 godina, imunokompromitujuće osobe, kao i zdravstveni radnici.

“Što se tiče zainteresovanosti, ona je u odnosu na ostale malo više zastupljena, ali uopšte situacija sa vakcinacijom je skroz zamrla. Dnevno se daje oko pedesetak vakcina, a od toga je najviše ipak treća doza, zatim oko 30 četvrtih, dok su ostatak prve tri doze vakcine. Od momenta kada smo počeli da dajemo četvrtu vakcinu, do sada je dato 200 doza. Trenutno je na raspolaganju vakcina Sinofarm i Fajzer kojih ima u dovoljnim količinama”.

Ukoliko se poveća interesovanje, vakcinacija će se proširiti na neku od postojećih ambulanti u skladu sa zahtevima građana.