prof. dr Tomislav Stantić: Pokušaj demokratizacije hravstke zajednice nije uspeo

Ovi izbori nisu bili praznik demokratije jer su bili prožeti sukobima, podelama , nipodaštavanjima, rijaliti programima  i sve ono za šta smo se zalagali doživelo je poraz gde je koalicija za mir i toleranciju dobila odgovor od birača da nisu za mir i tolernaciju nego suprotno, rekao je prof. dr Tomislav Stantić, ispred Demokratske zajednice Hrvata dodajući da je predsednik stranke Marinko Prćić nakon izbora odlučio da podnese ostavku koja je i usvojena.

Hrvatska zajednica doživela je ubedljiv poraz i iako smo očekivali da druga opcija osvoji mandat to se nije dogodilo, rekao je još Stantić i dodao da iz DSHV-a za poraz i neostvarene rezultate okrivljuje DZH-a i Katoličku crkvu što je neprimereno.

Da podsetim mi smo već drugi put predlagali da se napravi predizborna koalicija ali to nije bila opcija pa smatramo da je logično da na lokalne izbore izađemo sami. Dok je Srbija jedna biračka jedinica ne možemo doći do napredka jer samo u Srbiji i Crnoj Gori je tako a kod nas bi bilo primereno da ih bude pet jer bi tada imali priliku da uvedemo izborni sistem preferencijalnih mandata gde bi građani mogli da glasaju za listu na kojoj bi imali imena ljudi koja mogu da zaokruže odnosno sistem garantovanih mandata kojim su praktično sve nacionalne zajednice zastupljene u parlementu. Neće biti lako. Mi ponovo ulazimo u period politike nestabilnosti i vrlo je neizvesno koliko nas izbora čeka, rekao je još Stantić dodajući da su u prethodnom periodu uspeli da osnaže stranku i da su za izazove spremni.

Stantić je još pozvao na TV duel Tomislava Žigmanova da, kako kaže, lično jedan drugome kažu šta imaju a posebno o optužbama pred izbore i remećenju blagostanja u hravtskoj zajednici.

To što hrvatska zajednica ima novu zgradu i što ste Ministar u Vladi bez uticaja nama ne znači mnogo, jer ako to bude samo dom za izabrane, koji podržavaju politiku DSHV-a to nikako nije dobro. Promene su proces a mi smo za promene spremni, završio je Stantić.

 

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *