Mere podrške poljoprivrednicima i imenovanje direktora pozorišta sutra na dnevnom redu sednice Skupštine grada

Sutra će se održati 33. sednica Skupštine grada, na kojoj će odbornici raspravljati o 15 tačaka dnevnog reda, od kojih će se većina odnositi na kadrovska rešenja.

Na dnevnom redu će se između ostalih naći i predlog Programa mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja Grada Subotice za 2023. godinu, koju je predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor, izdvojio kao jednu od značajnijih.

“Svake godine se donosi ovaj program mera podrške poljoprivrednim proizvođačima, ali ono što svakako treba naglasiti je da će ove godine na raspolaganju biti 55 miliona dinara, a prošle godine je to bilo 7 miliona dinara, dakle za 48 miliona dinara je uvećan ovaj iznos. Razlog tome je što Grad Subotica želi da posveti veću pažnju poljoprivrednim proizvođačima, da im izađe u susret i olakša rad, a sa druge strane pogodila ih je i suša prethodne, ali i ranijih godina i moram da podsetim da su mesecima vođeni razgovori sa predstavnicima udruženja poljoprivrednih proizvođača, te razgovore je vodio gradonačelnik i u ovom predlogu mera podrške se nalaze one mere i sve ono što je na tim sastancima dogovoreno”.

U narednom periodu biće raspisano i sedam konkursa za poljoprivredne proizvođače, a pored već uobičajenih namena, uključeni su i novi vidovi pomoći, kao što su regresiranje reproduktivnog materijala, nabavka mašina i opreme, osiguranje useva, sufinansiranje troškova veterinarskih usluga, a biće raspisani i svi oni konkursi koji se raspisaju svake godine za poljoprivredne proizvođače.

Na sednici će biti reči i o Odluci o utvrđivanju nekategorisanih puteva. “Takav propis trenutno imaju samo Beograd i Loznica, a Subotica će biti treća lokalna samouprava koja će imati jednu ovakvu odluku, a to je bitno u cilju uređivanja pitanja izgradnje, rekonstrukcije, održavanja, zaštite i korišćenja opštinskih puteva. Ovde se radi o nekategorisanim putevima, a Grad svake godine pridaje veliki značaj sređivanju tih puteva i ova odluka će u pravnom smislu sve to olakšati u budućnosti”, naglasio je Balint Pastor.

Na sednici će se naći predlog imenovanja Gabora Mesaroša za novog direktora pozorišta “Kostolanji Deže”, imajući u vidu da će Andraš Urban, dosadašnji direktor pomenute kulturne ustanove, od strane Skupštine grada Novog Sada biti postavljen na mesto direktora Novosadskog pozorišta, dok će na čelu Dečjeg pozorišta, ukoliko se ovaj predlog usvoji, u naredne četiri godine ostati Marta Aroksalaši Stamenković. Sednica počinje u 9 časova.