Obeleženo 78 godina od deportacije Jevreja u Subotici

Na današnji dan pre 78 godina, oko 4.000 jevreja iz Subotice i okolnih naselja deportovano je u koncentracione logore Aušvic i Strashof, samo zato što su bili to što jesu – Jevreji. Lokalna samouprava i Jevrejska opština su i ove, kao i prethodnih godina, organizovale Komemorativni skup u Sinagogi, nakon kojeg su položeni venci na spomenik stradalim  Jevrejima kod nekadašnjeg geta i na spomenik žrtvama Holokausta u dvorištu Sinagoge.

Govoreći o značaju Sinagoge za članove Jevrejske zajednice, koji su njenu rekonstrukciju čekali godinama, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić istakao je da je Sinagoga podignuta za veliku, snažnu i bogatu zajednicu. “Svaka od ovih klupa svedoči o porodicama koje su čuvale delo svojih predaka doneto iz Svete zemlje, veru i kulturu koju je izopačeni um nacističkih zločinaca doživeo kao najvećeg neprijatelja koji se mora istrebiti. Jevrejska opština istrajala je i dočekala veličanstvenu obnovu svoje Sinagoge, koju su zajedno sprovele Republika Srbija i Mađarska, a u kojoj se danas Jevreji opet mole Bogu, a svi njihovi gosti uživaju u lepoti duhovnosti kojim ovo mesto odiše i umetnosti koja je uvek dobrodošla u ovom hramu. Danas prezirući one koji su sejali smrt u našem gradu, uznosimo molitvu za žrtve i svedočimo oporavku i lečenju hrama jevrejske zajednice. Grad Subotica neće nikada zaboraviti one koji su stradali i uvek će se prema Holokaustu odnositi sa posebnim pijetetom”.

Predsednik Skupštine grada i predsednik Upravnog odbora Fondacije “Sinagoga” dr Balint Pastor, rekao je da se nikada neće zaboraviti dela koja su učinjena članovima Jevrejske zajednice. “Sa pravom možemo tvrditi da ovaj grad nema nijedan kutak ili ulicu ili trg koji nas ne podseća i na njih. Ne možemo govoriti o istoriji, arhitekturi, kulturnoj baštini i o ekonomskom napretku i duhovnom uzdizanju našeg grada, a da ne spomenemo koliko su važnu ulogu u svemu tome odigrali naši sugrađani Jevreji. Danas na dan godišnjice, zajednički činimo što svi mi ovde prisutni čvrsto zastupamo, bilo javnim ili privatnim istupima. Izjavljujemo da duboko osuđujemo svaku vrstu isključivosti, diskriminacije i intolerancije, da su ljudski život, dostojanstvo i sloboda neprikosnveni i da rasna, verska, nacionalna ili bilo koja druga urođena ili nasledna osobina ne može predstavljati osnov za stigmatizaciju”, rekao je Pastor.

Vence su na spomenike položili predstavnici Grada Subotice, Severnobačkog – upravnog okruga, ambasade Republike Mađarske u Beogradu i Generalnog konzulata u Subotici, članovi Nacionalnih saveta, Komunisti Subotice, Savez jevrejskih opština, kao i Jevrejske opštine iz Beograda, Novog Sada, Zrenjanina, Pančeva i Subotice.