Rekonstruisana je prednja fasada Gradske biblioteke

Prednja fasada Gradske biblioteke ponovo je zablistala punim sjajem. Zahvaljujući sredstvima u iznosu od 18 miliona dinara koje je obezbedilo Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, objekat Biblioteke koji datira iz 1895. godine je nakon 37 godina ponovo rekonstruisan, a u narednom periodu očekuje se nastavak radova na preostalom delu objekta.

Obilazeći završene radove na fasadi, predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor istakao je da će lokalna samouprava nastaviti da radi na očuvanju gradskog jezgra i veoma bitnih građevina za Suboticu i poboljšanju uslova života građana kako u gradu tako i prigradskim naseljima. Pastor se tom prilikom zahvalio izvođačima radova, Danijeli Mamužić koja je učestvovala u rekonstrukciji atlasa – velikih ukrasa na fasadi, ali i Vladi Srbije što je iz budžeta obezbedila sredstva za ovu namenu.

“U potpunosti, prema uslovima Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, ovi radovi obuhvatali su rekonstrukciju fasade, razne konzervatorske radove, kao i zamenu prozora i vrata i sve je urađeno na način da se ova zgrada u potpunosti može očuvati. Eliminisani su neki faktori koji su prethodnih godina doveli do toga da su skoro uništeni glavni ukrasi ovog objekta i da nismo pravovremeno reagovali, možda ne bismo mogli da je očuvamo. Mi ćemo u narednom periodu nastaviti radove na ostalim delovima fasade. Mislim da je ovo bilo najbitnije i da sada vlada sasvim drugačiji ambijent na glavnom trgu. To što mi sređujemo naše veoma bitne građevine, ne znači da se sredstva odvlače od investicija u kanalizaciju, putnu i vodovodnu mrežu. Sve je to podjednako važno da bi Subotica bila dobro mesto za život”, naglasio je Pastor.

U narednom periodu u planu je rekonstrukcija fasade Gradske kuće, radovi na nekadašnjoj kući gradonačelnika Biro Karolja, a urađena je i projektno – tehnička dokumentacija za rekonstrukciju palićkog Vodotornja i vile Bagojvar.