Gimnazija u duhu Italije

U Gimnaziji “Svetozar Marković” juče je održano Italijansko veče, koje je upriličeno povodom VII nedelje italijanske kuhinje u svetu, a učenici ove škole su za sve zaljubljenike u kulturu, običaje i tradiciju ove zemlje pripremili i zanimljiv kulturni program, ali i gastronomske specijalitete italijanske kuhinje.

Ideja za organizovanjem ove manifestacije potekla je od profesorice Sare Ilanković, koja je i sama bila učenik Gimnazije.

“Želeli smo da malo osvežimo taj italijanski jezik koji se u našoj školi predaje već godinama, dakle ja kada sam pohađala ovu školu takođe smo imali italijanski kao drugi strani izborni predmet. Želela sam prosto da dam akcenat na drugim stranim jezicima, da se malo probudi ljubav prema njima, da se stvori neka tradicija gde će se učenici zainteresovati kako bi uradili nešto samostalno, naravno uz svu pomoć profesora i nadam se da će se ta tradicija i nastaviti i da ćemo svake godine da se upoznajemo sa italijanskom kulturom, običajima, poezijom, hranom…Mislim da je to jedan odličan početak upoznavanja sa čitavom Italijom. Naši đaci su zaista talentovani, tako da mislim da je ovo jedan nesvakidašnji događaj”, kaže ona.

Učenici su pripremili bogat program, čitala se poezija i proza italijanskih pesnika i pisaca, a povodom obeležavanja VII nedelje italijanske kuhinje u svetu, samostalno su kod kuće napravili lazanje, tiramisu, rižoto, paste i druge đakonije.

“Obično je tradicija da đaci iz Osnovne škole “Sonja Marinković” nastavljaju da uče italijanski jezik kada upišu Gimnaziju, imajući u vidu da ta škola svojim učenicima nudi mogućnost da kao drugi strani jezik upišu upravo italijanski. Učenici iz pomenute škole ga mahom najčešće upisuju, prosto zato što već imaju dobru osnovu, znanje, zainteresovanost i na taj način nadograđuju svoje znanje gde im se otvaraju novi putevi, ali moram reći da ima i novih đaka koji do sada nisu do sada pohađali ovaj jezik, tako da im se dopada, veoma je zvučan i onda se opredeljuju da ga nauče”, naglašava profesorica Ilanković.

Italijansko veče je po prvi put organizovano u Gimnaziji “Svetozar Marković”, a plan je da ono postane tradicija i da se održava svake školske godine.