ObrazovanjeSubotica danas

Ambasadori Evropske unije posetili Gimnaziju “Svetozar Marković”

Dvodnevni boravak delegacije ministara Evropske unije Subotici, nastavljen je posetom Gimnaziji “Svetozar Marković”. Ambasadori su imali priliku da razgovaraju sa učenicima na temu “Šta je Evropa za tebe”, a prisustvovali su i turniru u basketu 3×3 učenika subotičkih srednjih škola.

Ambasador Evropske unije Emanuel Žiofre je nakon razgovora sa učenicima, istakao da su upravo oni budućnost Srbije.

“Neki od vas ste već na samom kraju srednjoškolskog obrazovanja, pred odlaskom na univerzitet i zaista je ovde reč o budućnosti ove zemlje, a budućnost Srbije je svakako i Evropska unija. Imali smo prilike da razgovaramo o dve budućnosti koje su se susrele i bio sam vrlo ohrabren svim rečima koje sam čuo od ovih mladih ljudi, pitanjima koja su postavljali, mišljenjima koje su iznosili, pa čak i kritikama. Ovde su zaista sjajna deca iz Subotice i ovo je bilo neverovatno iskustvo za mene, a siguran sam i za moje kolege. Ovde se neguje i basket i postoji veliki potencijal za razvoj šampiona, tako da možda neki od vas neće svoju budućnost imati u Evropskoj uniji nego u NBA”, rekao je Žiofre.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić je rekao da je ponosan na učenike, jer su potvrdili da su budućnost kako Grada Subotice, tako i Republike Srbije i dodao da je srednje obrazovanje u našem gradu jedno od najboljih u našoj zemlji i da su ambasadori posetili bilo koju drugu školu, rezultat bi bio isti.

Želim vam da jednog dana budete pre svega kvalitetni ljudi, a onda sve ostalo dolazi kao nadogradnja. Subotica je inače pionir u dualnom obrazovanju jer imamo dva trening centra, Tehničku školu “Ivan Sarić” i Hemijsko – tehnološku školu, a i Politehnička škola se takođe bavi dualnim obrazovanjem. Subotica inače nosi i epitet grada sporta i iznedrila je veliki broj evropskih, svetskih i olimpijskih pobednika, a dala je i veliki broj šampiona i ekipno i pojedinačno. Sportsko društvo “Jovan Mikić Spartak” je najbronije sportsko društvo u Srbiji i ja se nadam da se među ovim mladim ljudima nalaze neki budući Kalinići, Memiševići, Mešteri i drugi osvajači titula i zlatnih medalja”, dodao je Bakić.

U ženskoj konkurenciji u basketu je najbolja bila ekipa Srednje ekonomske škole “Bosa Milićević”, dok su u muškoj pobedili učenici 4. razreda Gimnazije. Njima su uručene nagrade u vidu lopti.