Tehnička škola “Ivan Sarić” i Gimnazija “Svetozar Marković” obeležili Nacionalni dan knjige

Tehnička škola “Ivan Sarić” i Gimnazija “Svetozar Marković”, obeležili su zajedno 28. februar, Nacionalni dan knjige. Aktivnost je počela simbolično u pet do 12, sa ciljem da se ukaže da je krajnje vreme da se okrenemo čitanju, knjigama, afirmaciji kulture i umetnosti uopšte, a učenici obe škole glasno su čitali određene odlomke iz knjiga i učestvovali u muzičkom programu.

Obeležavanje Nacionalnog dana knjige organizovalo je Društvo školskih bibliotekara Srbije po 6. put, a Tehnička škola “Ivan Sarić” se u ovu aktivnost uključila po drugi put, kaže Tatjana Tot Karakaš, bibliotekarka u ovoj obrazovnoj ustanovi.

“Mi smo napravili saradnju sa Gimnazijom “Svetozar Marković” da ove godine mi budemo domaćini i da ovu aktivnost organizujemo zajedno. Naša škola je velika i većina misli da, pošto smo mi tehnička škola učenici ne čitaju puno, međutim suprotno je od toga. Od velikog broja učenika ima i onih koji čitaju ne samo lektiru koja je obavezna. Naša biblioteka broji negde preko 20 hiljada primeraka što udžbenika, stručne literature, beletristiku, imamo jako puno i vanrednih učenika, a imamo i đake koji se interesuju za psihologiju, pedagogiju, dakle društvene nauke i ne samo zato što žele da ih kasnije upišu, nego ih i interesuje”.

Gimnazija je učešćem u ovoj aktivnosti nastavila dugogodišnju saradnju sa Tehničkom školom “Ivan Sarić”, budući da veliki broj učenika koji je pohađa neguje lepu reč, voli poeziju i knjigu, kulturu izražavanja i rado su se odazvali ovom događaju, ističe Maja Savić, bibliotekarka u Gimnaziji i profesorica srpskog jezika i književnosti.

Imala sam prilike u svom dosadašnjem radu da se uverim da učenici vole da čitaju i to ne samo školsku lektiru, već i knjige koje odgovaraju njihovim interesovanjima, a koja su zaista široka i tiču se nauke, popularne književnosti…Vole da čitaju ne samo na maternjem srpskom, mađarskom ili hrvatskom, već i na stranim jezicima. U biblioteci imamo fond na italijanskom, nemačkom, engleskom i drugim stranim jezicima, što mislim da je odlična ponuda za naše učenike”.

28. februar je i dan kada je 1832. godine osnovana Narodna biblioteka Srbije, naša najstarija ustanova kulture, kada je Dimitrije Davidović poslao pismo knezu Milošu o uređenju biblioteke. Unovembru iste godine, knez Miloš naredio je da se jedan primerak od svake štampane knjige ustupi biblioteci, čime je ustanovlјena institucija obaveznog primerka. Smatra se da je Narodna biblioteka Srbije osnovana u knjižari Gligorija Vozarevića pod nazivom “Biblioteka varoši beogradske”, međutim, istoričar Dejan Ristić u svom istraživanju objavlјenom u knjizi ”Kuća nesagorivih reči”, kaže da je blioteka zapravo osnovana šest godina kasnije, 12. jula 1838. godine u Kragujevcu, a naredne godine preselјena u Beograd.