Gimnazija „Svetozar Marković“ obležila Dan škole

Svečanom sednicom Nastavničkog veća, uz kratak kulturno-umetnički program koji su priredili profesori i učenici, subotička Gimnazija „Svetozar Marković“ obležila je Dan škole.

Nekada je obrazovanje mladih išlo iz tri pravca – kuće, ulice i škole, a danas se u tu hijerarhiju umešao četvrti element – internet i veštačka inteligencija, stoga je na školama da taj izazov prihvate i savladaju, kako ne bi izgubili bitku za veru u obrazovanje mladih, istakao je Dušan Pavlović, direktor Gimnazije „Svetozar Marković“.

Kvalitetno obrazovanje i budućnost stvoriće ljude koji su pre svega sposobni da se uključe u društvo i lako uče veštine i savladavaju prepreke. Znanje, ranije mereno podacima i činjenicama, biće sve manje na ceni. Tako empatija postaje jedan od najvažnijih pristupa obrazovanju jer je deficitarna ostatku društva. Naučiti čitati i pisati, sabirati i oduzimati, moći će i mašine, ali stvoriti ljude to samo mogu ljudi. Kolektiv gimnazije je kadar da stvara ljude i sve profesionalne opredeljenosti ka tom cilju.Podrška pojedincu, timski rad su ogledalo našeg rada, naš moto su reči partijarha Pavla „budimo ljudi“. Jezik, kultura i istorija su naša vera za koju živimo i radimo. Naših devet stotina đaka najveća su nam svetinja, sa njima gradimo budućnost kakvu želimo“ – kazao je Pavlović.

Prema njegovim rečima, dalji razvoj ove škole mora da prati i ulaganje u objekat koji je namenski sagrađen 1896. godine.

„Naša je obaveza da na jubilej 2026. godine i 130 godina od izgradnje objekta, i 230 godina škole, uradimo rekonstrukciju i stvorimo vrhunske uslove za obrazovanje naših đaka“ – poručio je direktor Pavlović.

 

Svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, tom prilikom, rekao da je od svog nastanka pa sve do danas Gimnazija „Svetozar Marković“ radila pod različitim okolnostima, prolazila mnoge reforme, menjala ne samo uslove rada nego i objekte, neprestano se razvijajući i izrastajući u jednu od najznačajnijih obrazovnih ustanova u ovom gradu.

„Među zidovima škole čuju se sva četiri zvanična jezika u našem gradu, srpski, mađarski, bunjevački i hrvatski, ali i niz stranih jezika koji mladi uče i usavršavaju, od engleskog, ruskog, nemačkog, preko italijanskog i francuskog, sve do neživog latinskog. Danas, na ovaj svečani dan s ponosom ističem da je jezička raznolikost koja i vas, kao i druge subotičke škole odlikuje, najbolji način za postizanje većih stepena međukulturološkog razumevanja i važna komponenta bogatog kulturološkog nasleđa“ – kazao je Bakić.

Gradonačelnik je istakao i da ova ustanova zaslužuje da bude primer kako se neguje prostor za dijalog učenika i nastavnika, za slobodu ljudskog duha, vedrinu i zdravu kompetenciju, i  prostor za visoke letove uma i duha.

„Na svima nama je odgovornost i obaveza da  ove mlade ljude spremamo za visoke letove, da im damo krila, ali da ih naučimo da su za let spremni tek kada spoznaju da su uz krila jednako važni i koreni“ – istakao je Bakić.

Bakić je podsetio da Gimnazija ima iza sebe mnogo uspeha i vrednih priznanja i da je po samom kvalitetu nastave koji je izgradila prepoznatljiva kao jedna od najcenjenijih vaspitno-obrazovnih institucija u Subotici. U prigodnom kulturno-umetničkom programu promovisana je i prva samostalna zbirka poezije Lazarele Stefanović, bivše maturantkinje Gimnazije „Svetozar Marković“, a danas studenta Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.