U Gimnaziji se održava “Otvorena nedelja”

U Gimnaziji “Svetozar Marković” u toku je održavanje “Otvorene nedelje”, manifestacije namenjene učenicima završnih razreda subotičkih osnovnih škola. Osmaci zajedno sa svojim vršnjacima, učenicima prvih i trećih razreda koji imaju ulogu vodiča, imaju priliku da prisustvuju časovima, ali i mogućnost da vide kako protiče jedan školski dan u Gimnaziji.

Naše sugrađanke, Isidora Cvijović, učenica Osnovne škole “Sečenji Ištvan” i Milica Šever iz Osnovne škole “Jovan Mikić”, iskoristile su priliku da posete Gimnaziju, jer planiraju da svoje školovanje nastave baš u ovoj obrazovnoj ustanovi.

Htela sam da dođem zato što mi se svidela prezentacija koju su gimnazijalci održali kod nas u školi. Prisustvovali smo jednom ČOS-u kod trećeg razreda i moram da kažem da je bilo zanimljivo. Planiram da upišem prirodni smer u Gimnaziji zato što mislim da mi najbolje idu matematika, fizika, hemija i prirodne nauke”, rekla je Isidora. “Jako mi se svideo boravak u Gimnaziji “Svetozar Marković”, želela bih da upišem društveni smer. Prisustvovala sam času istorije sa svojim starijim drugarima, radili su jedan zajednički rad sa profesorom i baš mi se dopalo sve to, mislim da nije teško”, dodala je Milica.

“Otvorena nedelja” se sprovodi u dve smene, prepodnevnoj i popodnevnoj, a koncipirana je tako da osmaci dolaze u grupama i prisustvuju određenim časovima i aktivnostima. Milena Kanzel, profesorica biologije u Gimnaziji “Svetozar Marković”, kaže da su oni prilikom prijave izabrali smer koji žele da posete, pa su se u ovoj školi potrudili da im ispune želje i da prisustvuju upravo tim predmetima koji su vezani za odabrani smer.

“Naši đaci-vodiči ih usmeravaju i pokazuju im kako izgleda jedan dan u Gimnaziji. Sa ovakvim načinom prezentacije naše škole osmacima smo počeli prošle školske godine i on se pokazao veoma zanimljivim učenicima. Prošle godine je oko stotinak osmaka prošlo kroz našu školu, a ove godine prijavilo se njih 220. Njima se to jako dopada jer imaju priliku da obiđu školu, ali najzanimljivije je to što oni to rade sa svojim vršnjacima”, rekla je Milena Kanzel.

U Gimnaziji “Svetozar Marković” učenici se upisuju na tri nastavna jezika, srpskom, mađarskom i hrvatskom. Na srpskom jeziku na četiri smera, prirodno-matematičkom, društveno-jezičkom, IT smeru specijalizovanom za informatiku i na sportskom smeru, na mađarskom jeziku upisuju se na društveno-jezički i prirodno-matematički, dok će od sledeće školske godine biti otvoren i IT smer, a na hrvatskom jeziku učenici se upisuju na opštem smeru.