“Sin zemlje” – nova predstava pozorišta “Kostolanji Deže”

Glumci ansambla pozorišta “Deže Kostolanji”, odigraće 22. decembra predstavu “Sin zemlje”. Reč je o još jednoj premijeri u ovoj pozorišnoj sezoni koju je režirao Mate Heđmegi.

“Sa dramaturškinjom Balaž Julijom smo dugo tražili tekst koji bi bio odgovarajući za ovo pozorište, koji ima poetiku u sebi i može da se analizira na jedan specifičan način. U predstavi se radi o jednom paru koji dobija dete, ali koje nije kao i svako drugo jer pošto je rođeno u šumi ono je pola drvo – pola čovek i ta forma kako je spisateljica napisala tekst je jako zanimljiva zbog toga što u jedan drugi pogled stavlja stvari, odnose između roditelja i deteta, odnose prirode i čoveka i iz jednog potpuno drugačijeg aspekta se pokazuje odgovornost čoveka prema društvu, prirodi i svemu”, rekao je reditelj Mate Heđmegi.

Gunila Boetijus je švedska spisateljica i novinarka koja ima mnogo interesantnih drama i koja piše i knjige za decu i preko ovoga se vidi da pričamo o jednoj umetnici koja je na širokoj skali što se tiče pisanja i boja u čitavom ovom procesu pisanja”, kaže Balaž Julija, dramaturškinja.

“Stilom koji je spisateljica napisala ovaj komad mešaju se naturalizam, poezija i apsurd, što daje jednu interesantnu koheziju ovoj priči i ja dok glumim čitavu predstavu stojim u jednom mestu, ali iI glumci igraju u jednom malom prostoru u kojem je sažeto sve i zbog toga se sve glumačke stvari naznačavaju i uveličaju. Ovo je za mene jedan veliki glumački zadatak. Ova bajka je psihoanaliza u kojoj se dešavaju obične stvari koje živimo u svakodnevnom životu i od teksta o svakodnevnim situacijama izlazi ta groteskna i bajkovita poezija. Ovo je lepa priča koja je daramatična i u kojoj svako može da se prepozna, istakao je glumac Gabor Mesaroš.

“Za mene je jako važan humor ove predstave i smatram da kroz humor uvlači u priču i kroz humor će gledaoci shvatiiti kako su zapravo deo situacija iz predstave i te sitnice i nama dešavaju i zbog toga će biti jako zanimljivo”, istakao je glumac Boris Kučov.

U predstavi igraju Timea Filep, Boris Kučov, Gabor Mesaroš, Andrea Verebeš i David Buboš. Scenograf je Ana Fekete, kostimograf Kata Pete, kompozitor Krištof Urban, a asistent reditelja Žofija Serda. Početak predstave je u 19:30.