Roditelji imaju ključnu ulogu u adaptaciji prvaka na školske obaveze

Nova školska godina počinje 01. septembra, a po prvi put u školske klupe sešće i đaci prvaci. Neki mališani se tome raduju, dok drugi od toga strepe. Psiholozi smatraju da su za način na koji će deca prihvatiti nove školske obaveze najodgovorniji sami roditelji i savetuju sve mame i tate da svojoj deci pruže podršku i pomoć u navikavanju na novu sredinu i ispunjavanju školskih obaveza.

Adaptacija mališana na novo okruženje i obaveze zavisi od samog odnosa roditelja prema školi. Ukoliko su oni svoju decu zastrašivali novim obavezama, to će odmoći deci da prihvate sve ono što školske obaveze sa sobom nose. Savet je da se radi na afirmaciji, kroz koju će se đaku prvaku škola približiti. Psiholozi ističu da će školske obaveze lakše prihvatiti mališani koji su tokom raspusta posećivali školu i upoznavali se sa njom.

Prvi đački dani predstavljaju veoma stresan period za celu porodicu, jer se u velikoj meri menja ritam života i obaveza. Psiholog Dijana Mirković David kaže da je to sasvim normalno, i naglašava da se mora raditi na komunikaciji između roditelja i deteta, što će doprineti njegovom lakšem snalaženju u školi.

Roditelji u početku treba da sa svojim mališanom zajedno obavljaju domaće zadatke, a kasnije da im pomognu da se osamostale. Da bi se deca navikla na školu, potrebno je vreme od mesec dana do tri meseca. Dijana Mirković David savetuje roditeljima da ih na sve načine motivišu i uključuju u gotovo sve aktivnosti koje se tiču škole, kako bi se upoznali i brže navikli na novine.