ObrazovanjeAktuelno

Uloga bake i deke u vaspitanju unuka

Često imamo priliku da čujemo kako se „unuk/a voli na poseban način“. Bake i deke imaju specifičan odnos sa svojim unucima jer nemaju dominantnu vaspitnu ulogu u razvoju deteta, te im je najviše preostalo vremena za igru, šetnju, druženje…Zbog te „opuštenosti“ dolazi i do spontanijeg i sa manje granica usresređen pristup deci.

Ipak, u današnje vreme kada roditelji odlaze ujutro od kuće i vraćaju se kasno uveče, najveću pomoć u organizaciji oko dece imaju upravo bake i deke. Kolika je značajnost bake i deke, znaju najbolje roditelji koji žive daleko od svojih roditelja i njihovo prisustvo izostaje ili u porodicama gde su narušeni porodični odnosi ili na žalost, gde su bake ili dede preminuli.

Pored već same organizacije radnog dana gde se misli na čuvanje dece, odvoženje i dovoženje na razne aktivnsoti, važno je da između unuka i baka i deka postoji emocionalna povezanost i toplina.  Deca mogu mnogo naučiti od najstarijih članova, a neke od najvećih važnosti su: strpljenje, tolerancija, lepi maniri…, kaže nam Dijana Mirković David, psiholog i porodični terapeut i dodaje da vreme provedeno sa bakama i dekama uči unuke važnosti porodičnih veza i porodičnoj privrženosti. Pored toga, ako dete provodi prijatno vreme s bakama i dekama, verovatno će jednog dana podsticati svoju decu na druženje sa svojim roditeljima.

Postoje li „konfliktna područja“ između baka, deka i roditelja?

Veliki izazovi unutar porodica su, ako bake i deke misle da imaju najviše iskustva (što često i jeste tačno), ali je važno da znaju da su se u mnogo čemu vremena promenila i da je potrebna određena korekcija u odnosima jer „nešto što je bilo nekada, sada je malo drugačije“. Sve se menja oko nas, način komunikacije, brzina života…, prosto fleksibilnost i adapatacija na novo su svakodnevne potrebe. Upravo zato, bake i deke mogu da sugerišu svoje predloge, ali treba da znaju da odlučujuću ulogu u vaspitanju dece imaju roditelji, kaže Mirković David i kao najbolje rešenje predlaže da cela porodica (bez dece), sedne za sto i da se dogovore o očekivanjima jedni od drugih.

Ovde se misli i na to da ne treba očekivati od bake i deka da budu non-stop na usluzi jer su oni u penziji u kojoj trebaju da uživaju i međusobno i na način koji ne uključuje unuke. To je sasvim u redu i to treba saopštiti deci, da znaju da ne računaju u tolikoj meri na njih. Postoji i druga kategorija baki i deka koji žele da imaju svakodnevni kontakt sa unucima. Tada je važno da roditelji povuku granice i naglase da su oni ti koji imaju dominantnu ulogu u vaspitanju dece, kaže Dijana Mirković David.

Saveti za kvalitetno podizanje unuka

  • U vremenskom vrtlogu u kojem se nalazimo, od velike je pomoći ukoliko uspete i imate magućnosti da nadoknadite unucima ono što gube zbog prezaposlenosti roditelja. Vodite ih u šetnju, pričajte, crtajte, igrajte se…
  • Radite na tome da unucima prenesete porodične vrednosti i objasnite im njihovu važnost.
  • Budite dobri saveznici roditeljima. Podržite njihove stavove.
  • Pomozite svojim unucima i njihovim roditeljima svojim znanjem i iskustvom, ali im nemojte nametati svoje stavove.
  • Nenametljivost je već sama po sebi pomoć.