Porodica Tumbas – drugo ime za mesto puno ljubavi

Porodica Ljubice i Ivana Tumbas iz Subotice, nagrađena je „Antuševom” nagradom za 2023. godinu, kao jedna od brojnijih porodica koja se na istaknut način zalaže za podsticanje hrišćanskih vrednosti u našem društvu. Ovo priznanje njenim članovima uručeno je u okviru programa obeležavanja Dana Katoličkog društva „Ivan Antunović” u HKC „Bunjevačko kolo”, koji je obilovao zanimljivim kulturnim i zabavnim programom.

Ljubica i Ivan su u braku 35 godina, roditelji su troje dece, Martine, Maria i Daria, a pored njih kao hranitelji prihvatili su da se brinu o još troje dece bez roditeljskog staranja. Osim za decu, u ovoj je porodici uvek bilo mesta i za osobe starije dobi, tako da su se brinuli i o Ivanovom ocu i majci, Ljubicinoj majci, kao i o još nekoliko članova porodice. Porodica Tumbas veoma je aktivna pri katoličkoj crkvi u Aleksandrovu, ali i u hrvatskoj zajednici, a Ivan Tumbas je jedan od osnivača DSHV-a. Takođe, 2019. godine je izdao knjigu proze „Nako sa salaša”, 2022. knjigu poezije „Steščalo se”, a pri kraju je i sa pisanjem romana. Ovo je nama za 35 godina braka prva nagrada i pohvala i mislim da nam je u pravi momenat data, da nastavimo zivotom u veri, ljubavi, da nismo zaboravljeni od naših svećenika. Iznenađeni smo odlukom društva „Ivan Antunović” što su nas odabrali nagraditi, ali se zahvaljujemo ovoj instituciji na ukazanom poverenju, koje nas obavezuje za bolji i požrtvovaniji rad, rekao je Ivan Tumbas.

Nagrada istaknutom pojedincu ove godine je dodeljena pesnikinji Marici Mikrut. Iako je rođena u Sonti, živi i radi u Somboru, a učestvuje u radu više hrvatskih udruženja, dok poeziju piše na šokačkoj ikavici i standardnom hrvatskom jeziku. Aktivno piše punih 30 godina, a njene pesme su objavljivane u kalendaru „Subotička Danica”, katoličkom listu „Zvonik”, somborskom listu „Miroljub”, časopisu za književnost i umetnost „Nova riječ”, „Lira naiva” i mnogim drugim. Neke od njenih pesama su izvođene i na Festivalu hrvatskih duhovnih pesama „HosanaFest”, a samostalno je objavila dve knjige, „Šokica sledi Isusa do Kalvarije” 2018. i „Korak do sna” 2023. godine.

Katoličko društvo „Ivan Antunović” je istoimenu nagradu koja je nazvana po poznatom hrvatskom bačkom piscu i biskupu, dodelila i Družbi Kćeri Milosrđa Trećega samostanskog reda sv. Franje. Delovanje sestara u Subotici započeto je 1923. godine radom u današnjem Domu „Kolevka”, koje se nalazilo u prostorijama današnje Policijske uprave. Samostan u kojem se sestre danas nalaze osnovala je Marija Petković, a one su sprovodile različite aktivnosti sa decom i mladima kroz obrazovno-vaspitni rad, vodile su sirotište, dečji vrtić, kao i žensko društvo „Križarice” od 1930. do 1945. godine, čiji rad je obnovljen 2001. godine u današnjem vrtiću „Marija Petković Sunčica”. Ovo priznanje dodeljeno je u sklopu 100. godišnjice njihovog delovanja u Subotici, koju ove godine obeležavaju. U sklopu obeležavanja Dana društva, Katedralni župnik Stjepan Beretić promovisao je knjigu o istoriji katoličke crkve na ovom podneblju, „Prilozi za povijest Katoličke Crkve u Bačkoj”, a proglašeni su i pobednici u aranžiranju izloga po motivima Dužijance, dok je na kraju večeri prikazan kratak film o gostovanju Dužijance u Mostaru.

Što se tiče knjige, možemo reći da je reč o skupu priloga koje je Stjepan Beretić pisao za katolički list „Zvonik” u poslednjih 30 godina, što je malo uobličeno kako bi moglo da se prikaže u formi knjige, a teme su posložene po nekom logičnom redosledu. U knjizi ima tekstova o srednjem veku, veliki broj tekstova se odnosi na Suboticu, Sombor, Bački Breg, kao i na razne ličnosti koji su bile značajne za prošlost Subotičke biskupije i nekadašnje Bačke apostolske administrature ili Kaločko-Bačke nadbiskupije, a takođe se tiču i istorije naroda i crkve na ovim prostorima. Knjiga je mogu da kažem pisana za narod i mislim da će mnogima biti interesantno štivo, istakao je Josip Štefković, predsednik Katoličkog društva „Ivan Antunović”.

Vlč. Stjepan Beretić rekao je da je knjiga nastala iz tekstova koji su proteklih godina objavljivani u rubrici „Povijesni kutak” u listovima „Zvonik” i „Subotička Danica”, predstavivši nekoliko odlomaka koji se tiču župe Svete Terezije u Subotici, koja obeležava 250 godina postojanja. Iako knjiga nije pisana kao istorijsko delo, Beretić dodaje da će poslužiti kao svojevrsno štivo koje sadrži osnovne informacije o ljudima koji se zanimaju za prošlost katoličke crkve u Bačkoj. U knjizi ćete naći puno podataka o Subotici koja se prvi put spominje u godini kada je Nikola Tavelić pretrpeo mučeništvo u Jerusalimu 1391. godine, a postoje brojni arheološki dokazi da se na području grada i u njegovoj neposrednoj blizini nalaze crkvišta koja su čak starija i od prvog pisanog traga o Subotici. Ipak, prvo poznato ime jednog subotičkog župnika bilo je ime vlč. Luke iz 1497. godine. Kako je mogla izgledati jedna subotička crkva u srednjem veku? Kartograf Eugen Savojski je nacrtao crtež Subotice 1697. godine, na kojem se vide obrisi crkava koje neodoljivo podsećaju na one koje su otkrivene u okolini grada. Bile su izuzetno jednstavne i imale su drveni svod obojen u plavo. Jedan od tadašnjih župnika Matija Mamužić uživao je nepodeljene simpatije Subotičana, a to se vidi po tome što su ga baš oni izabrali za svog katedralnog župnika, jer župa Svete Terezije između 1890. i 1900. godine je brojala 60 hiljada vernika, a njegov prvi korak u obnovi unutrašnjosti crkve je bio taj što je uložio 80 hiljada kruna. Mamužić je svojim planovima oduševio svoje sugrađane, osnovao je Katoličko momačko društvo, Društvo sv. Vinka, Javnu kuhinju, dakle bio je veliki radnik i župnik i u svom srcu je držao župu i svoj grad, dodao je Beretić, uputivši poziv svima koji su zainteresovani da pročitaju knjigu i saznaju i ostale zanimljive informacije o istorijatu katoličke crkve u Subotici i okolini.