Počeo 14. “Desire 2022”

Pod sloganom “NO FILTER”, u Subotici je u petak, 25. novembra otvoren 14. Međunarodni regionalni festival savremenog pozorišta “Desire 2022”. Tokom pet festivalskih dana, publika će do 30. novembra imati prilku da pogleda 9 predstava iz Srbije, Mađarske, Slovenije, Francuske i Bosne i Hercegovine.

Kako je istakao Andraš Urban, direktor festivala, ovogodišnje izdanje Desire-a je radila ekipa sa najmanjim brojem članova, a budžeta je realizovan u veoma tesnim okolnostima. “Mislim da smo uprkos svemu ipak napravili program na koji će opet na kraju biti svi ponosni i uživati gledajući i slušajući taj program, koji je i dalje zadržao taj internacionalni karakter. Mislim da smo još uvek istaknuti festival, ne ličimo na ostale regionalne ili slične pozorišne festivale i mislim da svi oni koji vole Desire i ove godine će moći da uživaju u visokokvalitetnim sadržajnim predstavama”, rekao je Urban.

Govoreći o predstavama, naglasio je da se prilikom pripreme programa biraju ona pozorišna ostvarenja koja mogu da, u estetskom ili u društveno – političkom kontekstu, govore o čoveku ili da govore sa čovekom o onom svetu u kojem postoje. “Uglavnom se bavimo tim savremenim temama. Ove godine podnaslov “NO FILTER” znači životi i pozorište bez ulepšavanja, bez dodatnog šminkanja. Sa društvenih mreža znamo da “no filter” se uglavnom postavlja u tom trenutku kada mislimo da super izgledamo i bez šminke, dakle to je igra reči. Mislim da se Desire festival  bavi onim teatrom koji se bavi sa svetom kakav je on zapravo”, rekao je on.

Na sceni Jadran danas od 19 časova, Slovensko mladinsko gledališče “Maska Ljubljana” će se predstaviti sa pozorišnim komadom “Loše društvo” reditelja Vita Vajsa, a u 21 čas na sceni “Kostolanji Deže” biće izvedena predstava “O, kako uobičajeno”. U utorak, 29. novembra, gosti iz Narodnog pozorišta Sombor od 19 časova odigraće na sceni pozorišta “Kostolanji Deže” predstavu “Ibi the great” reditelja Andraša Urbana, koja je urađena prema drami Alfreda Žarija “Kralj Ibi”. Poslednjeg dana festivala, 30. novembra od 19 sati u pomenutom pozorištu umetnička organizacija “Omnibus” iz Zagreba i “Premier Stratagème” iz Pariza odigraće predstavu “Screenagers vol.2” u režiji Čiko Đuzepea i Barbare Matijević, a na sceni Jadran od 21 čas glumci Narodnog pozorišta iz Sarajeva predstaviće se pozorišnim komadom “Umetnik u gladovanju” reditelja Alena Šimića.