Festival “Desire 2022” održaće se od 25. do 30. novembra

Pod sloganom “No filter”, Međunarodni regionalni festival savremenog pozorišta “Desire 2022” održaće se od 25. do 30. novembra na sceni Jadran i u pozorištu “Kostolanji Deže”.

Festival će otvoriti predstava “Katica iz Hajlbrona” Studija K iz Budimpešte, čiju režiju potpisuje reditelj Mate Heđmegi, a ona će se odigrati na sceni pozorišta “Deže Kostolanji” od 19 časova, dok će dva sata kasnije na sceni Jadran biti održan koncert Lajka Feliksa. U subotu, 26. novembra od 19 sati na programu je predstava “Neron”, koja je urađena po romanu Kostolanji Dežea, za koju je tekst napisala Judit Garai.

U nedelju, 27. novembra od 16 časova predstaviće se Dramski studio “Prazan prostor” iz Podgorice i Kraljevsko pozorište “Zetski dom” sa Cetinja sa pozorišnim komadom “Ana Karenjina”, reditelja Mirka Radonjića, a na sceni Jadran od 21 čas odigraće se predstava “Solo”, Slovenskog mladinskog gledališča “Maska Ljubljana”, po ideji i konceptu Nine Rajić Kranjac, Nataše Keser, Benjamina Krnetića i Marka Mandića. Dan kasnije, na istom mestu od 19 časova pomenuto pozorište će se predstaviti sa pozorišnim komadom “Loše društvo” reditelja Vita Vajsa, a u 21 čas na sceni “Kostolanji Deže” biće izvedena predstava “O, kako uobičajeno”.

U utorak, 29. novembra, gosti iz Narodnog pozorišta Sombor od 19 časova odigraće na sceni pozorišta “Kostolanji Deže” predstavu “Ibi the great” reditelja Andraša Urbana, koja je urađena prema drami Alfreda Žarija “Kralj Ibi”. Poslednjeg dana festivala, od 19 sati u pomenutom pozorištu umetnička organizacija “Omnibus” iz Zagreba i “Premier Stratagème” iz Pariza odigraće predstavu “Screenagers vol.2” u režiji Čiko Đuzepea i Barbare Matijević, a na sceni Jadran od 21 čas glumci Narodnog pozorišta iz Sarajeva predstaviće se pozorišnim komadom “Umetnik u gladovanju” reditelja Alena Šimića.

“Ja mislim da ćemo ove godine imati jedan snažan, zanimljiv i visokokvalitetan festival. Ove godine festival nosi naziv “No filter”, jer svake godine pokušavamo da kažemo da se bavimo sa stvarnošću bez ulepšavanja, što iskrenije, autentičnije i tačnije, a sa druge strane taj imidž ponekad sam postaje filter, a stvarnost se prikazuje na neki drugi način, kao i u umetnosti uopšte. Vrlo optimistično gledamo na ovogodišnji festival barem što se kvaliteta tiče, mi jesmo malo umorni jer sva ova situacija koja nam se dešava i oglušenost vlasti prema našim problemima, ne samo festivala nego i samog pozorišta koje stoji iza ovog festivala i čiji ljudi ga organizuju, jednostavno smo se potrošili jer ili nemamo novac ili nemamo ljudstva, a Desire je jedan od značajnih pozorišnih festivala u regionu”, istakao je direktor festivala Andraš Urban.

Rezervacija i prodaja ulaznica vršiće se na blagajni pozorišta “Kostolanji Deže” svakog dana od 10 do 13 i od 18 do 20 sati, a subotom od 10 do 13 sati. Ulaznice se mogu nabaviti i putem e-maila ticket@desirefestival.eu ili online putem sajta www.desirefestival.eu. Cena ulaznica je 600 dinara.

“Bez obzira što program do sada nije bio objavljen, već imamo rezervacija, s toga molimo sve zainteresovane da što pre rezervišu svoje karte. Par predstava se neće igrati pred brojnom publikom, već je broj gledalaca ograničen, a mi se nadamo da će i ove godine vladati veliko interesovanje za karte, tako da i dalje insistiramo da što pre rezervišete i preuzmete svoje karte”, dodao je Urban.