Luka Papić: „Arhivski materijal za naš film kao da je otpao iz Robokapa ili Princa Tame“

Trećeg dana 30. Festivala evropskog filma Palić, u ponedeljak 17. jula, na konferenciji za medije na Velikoj terasi govorili su Eleonora Veninova, rediteljka filma “Preeksponirano” i Goce Kralevski, producent ovog ostvarenja; Frider Šlajh, producent filma “Seneka: o stvaranju zemljotresa”; Ema Skirmante, glumica u filmu “Sestre”; Maksim Bertu i Maks Požlep, reditelji filma “Južni vetar”, Artur Lakatoš, protagonista filma “Čiji sam ja pas?”; Luka Papić i Srđa Vučo, reditelji filma “Prizvan i pozvan”, Mira Janjetović, glumica u filmu “Više od života”; i ekipa portala fimske kritike Filmoskopija – Dejan Prćić, jedan od osnivača, i kritičar Danilo Brakočević.

Eleonora Veninova, rediteljka filma “Preeksponirano” prikazanog u Glavnom takmičarskom programu, ujedno je i autorka scenarija za ovo ostvarenje. O procesu rada na filmu ona je rekla: “Priča o nastanku scenarija datira od pre desetak godina, 2012. sam uradila prvu verziju koja je bila u formi kratke priče. Onda sam odlučila da to razvijam kao scenario, što je moj primarni posao. Prva verzija je bila fokusirana na priču o tinejdžerki, i onda se menjala kroz godine. Trebalo nam je još nekoliko godina da skupimo sredstva i apliciramo za dodatne fondove, tako da je prošlo deset godina do premijere na filmskom festivalu u Kairu prošle godine”.

Frider Šlajh, producent filma “Seneka: o stvaranju zemljotresa” reditelja Roberta Švenkea, govorio je o viziji autora ovog ostvarenja: “Švenke je studirao filozofiju pre nego što je počeo da snima filmove. Bio je veoma upućen u Seneku, ne kao fan već više iz kritičke perspektive. Smatrao ga je za oportunistu, koji je istovremeno propovedao stoicizam i bio drugi najbogatiji čovek u Rimu. Bio je zainteresovan za taj konfikt. Njegovo je mišljenje da, ako snima istorijski film, on mora da ima veze sa svetom u kome živimo danas”. Ema Skirmante, glumica u filmu ”Sestre” rediteljke Linde Olte, prikazanom u takmičarskoj selekciji “Paralele i sudari”, ovom ulogom je debitovala na velikom platnu. O čitavom iskustvu je rekla: “Na kastingu je bilo 500 devojaka koje su konkurisale za ovu ulogu, a izbor je trajao tri meseca. U početku je bilo veoma teško navići se na to da će kamera sve vreme biti uperena ka meni. Bilo je izazovno”. O radu s glumicom Ivetom Pole, koja tumači njenu majku u filmu, ona je dodala: “Na početku je bilo vrlo teško shvatiti da ćete raditi sa profesionalnom glumicom koja je veoma poznata u Letoniji, ali sam puno naučila od nje i ona je divna žena”.

Luka Papić, jedan od dvojice reditelja filma “Prizvan i pozvan”, prikazanog u programu Specijalnih projekcija, govorio je o genezi ovog projekta: “Srđa je 2011. godine pravio izložbu na sličnu temu, koja se zvala Glasačka mašina i gde su obrađivali sve izbore od uvođenja višestranačja do 1997. godine. Već tada je sakupio i sortirao veliki deo tog arhivskog materijala, i imao je ideju o filmu koji treba da se snimi. Ja sam se priključio 2017. i videli smo da imamo sve elemente za jedan potencijalno uzbudljiv i zabavan film. Tu su jako živopisni likovi pošto je priča ispričana iz ugla autsajdera. Više nas je interesovao ljudski duh nego činjenice. Arhivski materijal kao da je otpao iz Verhovenovog Robokapa ili Karpenterovog Princa Tame, filmova koje mi volimo”. Srđa Vučo, koreditelj ovog ostvarenja je govorio o skupljanju arhivske građe: “Radili smo u saradnji s kolektivom Medijska arheologija. Oni su godinama skupljali s raznih izvora taj arhivski materijal, uglavnom sa Beta i VHS kaseta, koji se u Srbiji čuva jako loše. Potpisali smo i ugovor sa RTS-om tako je dao materijala dobijen i od njih.”