Program trećeg dana FEF Palić (17.07.)

Trećeg festivalskog dana, u ponedeljak 17. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21h će biti prikazano ostvarenje “Savršeni dani” Vima Vendersa (van konkurencije), a od 23h film “Crveno nebo” Kristijana Pecolda.

U filmu “Savršeni dani”, čini se da je Hirajama potpuno zadovoljan svojim jednostavnim životom čistača toaleta u Tokiju. Izvan svoje veoma strukturirane svakodnevne rutine, uživa u strasti prema muzici i knjigama. Niz neočekivanih susreta postepeno otkriva sve više o njegovoj prošlosti. Film predstavlja jedno dirljivo, poetsko razmatranje o pronalaženju lepote u svakodnevnom svetu oko nas.

Radnja filma “Crveno nebo” smeštena je u vikend kuću na obali Baltika, gde je četvoro prijatelja opkoljeno nekontrolisanim šumskim požarom. Potencijalno katastrofična situacija ih zbližava do trenutka kada u njihovim odnosima prevladaju ljubav, požuda i seks. “Crveno nebo” je drugi deo trilogije započete filmom “Undine”, prikazanim na Paliću pre tri godine. U selekciji „Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija na Paliću će na repertoaru biti filmovi “Svakodnevni propusti” Kristine Grosan (17h) i “Hleb i so” Damjana Kocura (19h).

Film “Svakodnevni propusti” prati tri žene koje se nalaze na životnoj raskrsnici – misteriozni prirodni fenomen okreće im svet naglavačke. Ostvarenje “Hleb i so” inspirisano je istinitim događajima, a uloge tumače amateri. Timek (Tymoteusz Bies, igra sebe samog) mladi talentovani pijanista, student Varšavske muzičke akademije, vraća se na odmor u rodni grad, u kom vreme kao da stoji. Centralno mesto okupljanja lokalne mladeži je novootvoreni kebab bar. Timek svedoči, ispostaviće se tragičnom, sukobu između arapskih imigranata i svojih drugara iz komšiluka.

U selekciji “Severna Makedonija u fokusu”, u Bioskopu Eurocinema u Subotici će u 17 časova biti prikazan film “Najsrećniji čovek na svetu” Teone Strugar Mitevske. Radnja ovog ostvarenja prati Asju, 40-godišnju slobodnu ženu koja živi u Sarajevu. Kako bi upoznala nove ljude, ona subotu provodi na događaju za brza upoznavanja. Upoznaje se sa Zoranom, 43-godišnjim bankarom. Međutim, Zoran ne traži ljubav već oprost.

ove projekcije, u istom prostoru će u 19 časova biti prikazan film “Unuk” Krištofa Deaka, u selekciji “Novi mađarski film”. Radnja prati smernog službenika Rudija koje se pretvara u drugu osobu, nakon što odluči da neće dozvoliti bezdušnim telefonskim prevarantima da maltretiraju njegovog dedu. U selekciji “Eco Dox” u Art Bioskopu “Lifka” u Subotici od 17 časova na programu je film “Posetioci” Veronike Liškove. Zdenka, mladi antropolog, seli se sa porodicom u norveški Svalbard zbog proučavanja života u polarnim regionima. Zaljubljuje se u svoj novi dom, ali i uviđa da nije led jedino što na Arktiku iščezava. Sada je pitanje koliko je spremna da se umeša u zajednicu koju je prvobitno nameravala samo da posmatra.

U Art Bioskopu “Lifka”, u selekciji “Novi evropski dokumentarni film” od 19 časova će biti prikazano ostvarenje “Poslednji galeb” Tonislava Hristova. Glavni protagonista Ivan već četrdeset godina zabavlja bogate strane dame u jednom bugarskom odmaralištu. Poslednji je „galeb“ Sunčane plaže. Konačno je došlo vreme da preispita svoje životne izbore. Kao specijalna projekcija, u 15 časova u Bioskopu Abazija na Paliću biće prikazano ostvarenje “Dovoljno blizu” (režija: Valentin Urziceanu), u okviru predstavljanja ABIFF – Međunarodnog filmskog festivala animacije iz Bukurešta. Ova animirana satira o kinematografiji, muzici i životu, priča priču o Đaniju – romskom dečaku koji, u Evropi koju je razdvojio Drugi svetski rat, putuje iz Bukurešta u Pariz da upozna svog idola Đanga Rajnharda, nadajući se da će naučiti da postane sjajan gitarista.

U programu “Mladi duh evrope”, u Bioskopu Abazija će od 21h biti prikazani filmovi “Gusenica” (Noel Keserwany i Michelle Keserwany), “Eva” (Morten Tšinakov, Lucija Mrzljak), “Sise” (Eivind Landsvik), “Seks moje majke” (Francis Canitrot), i “Medved” (Morgane Frund). U selekciji “Studentski film”, od 14 časova u Bioskopu Abazija, na programu su filmovi “Anatomija hipomanije” Mine Vavan, “5/3/0” Danila Stanimirovića, “Pera ne zna kad mu se žena porodila, a kamoli nilski konj” Teodore Arsić, i “Vidi moje oči, vidi moje ruke, lice moje” Tare Gajović.

U pratećem programu festivala, 17. i 18. jula od 10 do 12h u Eko centru održava se panel “Inovacije u kinoprikazovačkoj delatnosti – Evropske perspektive srpskih bioskopa” koji organizuje Mreža kinoprikazivača Srbije, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije i Filmskog centra Srbije, u saradnji sa Festivalom evropskog filma Palić. U 23 časa u Abaziji nastupiće bend Njuške.

Povodom jubilarnog 30. Festivala evropskog filma Palić napravljena je igrica i nagradni konkurs “Evropske filmske priče”, kojoj možete pristupiti putem linka www.eufilmstories.com. Nakon odgovora na nekoliko pitanja algoritam vam, na osnovu vaših interesovanja, preporučuje filmove sa programa ovogodišnjeg Festivala. Pored preporuke programa očekuju vas i videi u kojima glumci dele svoje utiske i zanimljive informacije o evropskom filmu domaće i međunarodne scene. Kako biste učestvovali u nagradnom konkursu potrebno je da odigrate igricu, objavite ili snimite scenu iz vašeg omiljenog filma i tagujete @palicfilmfestival u toj objavi na Facebooku, Instagramu ili TikToku.