HronikaAktuelno

Subotičani oštetili državni budžet za više od 7,4 miliona dinara

U zajedničkoj akciji inspektora Poreske policije i Ministarstva unutrašnjih poslova, a po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Subotici, uhapšena su dva lica protiv kojih su podnete krivične prijave zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo poreska prevara u vezi sa PDV, čime su oštetili budžet Republike Srbije za iznos veći od 7,4 miliona dinara.

Jedan od osumnjičenih je u periodu od 01.02.2020. do 31.08.2021. godine u svojstvu vlasnika i odgovornog lica privrednog društva iz Subotice, uz pomoć drugoprijavljenog u svojstvu knjigovođe, na osnovu sačinjene fiktivne dokumentacije podneo četrnaest poreskih prijava poreza na dodatu vrednost, u kojima su proizvoljno uneti podaci o prometu, čime su zahtevali povraćaj PDV u ukupnom iznosu većem od 5,9 miliona dinara.

Drugoprijavljeni je takođe u svojstvu vlasnika i odgovornog lica privrednog društva iz Subotice, u periodu od 01.04.2019. do 31.03.2020. godine podneo četiri poreske prijave poreza na dodatu vrednost neistinitog sadržaja, u kojima je proizvoljno iskazao pretplatu PDV u iznosu većem od 1,4 miliona dinara i opredelio iznos za povraćaj PDV-a od 968,9 hiljada dinara.