Šoralov: Svaki incident među migrantima jeste veliki problem, ali ne možemo da kažemo da je rad institucija loš ili neuspešan

Sve aktivnosti koje svakodnevno sprovodi PU Subotica, u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije, Severnobačkim upravnim okrugom i Lokalnom samoupravom, imaju samo jedan cilj, a to je očuvanje bezbednosti građana Subotice, ali i migranata u Prihvatnom centru, izjavio je za naš portal načelnik Severnobačkog upravnog okruga, Bojan Šoralov.

„Za razliku od nekih prethodnih meseci, kada se dislokacija sprovodila jednom mesečno, danas imamo situaciju svakodnevnih premeštanja iregularnih migranata u Prihvatne centre van Subotice, ta brojka varira između 40 i stotinu lica dnevno. To je rezultat konstantnog prisustva intervetne jedinice na prostoru Subotičke šume.“ – kaže on.

Kako Šoralov navodi, razlog pojačane aktivnosti pripadnika MUP-a i svakodnevne dislokacije jeste sve veća agresija iregularnih migranata prouzrokovana hapšenjem krijumčara, postavljanjem kontrolnih punktova, pojačanom kontrolom taksi vozila, kontrolom ugostiteljskih objekata od strane republičke turističke i lokalne turističke inspekcije, naročito na Paliću, u Hajdukovu, Bačkim Vinogradima, na Makovoj Sedmici, u Malom Bajmoku, Keru, Gatu, Novom Selu i Centru I, II, III, kao i uklanjanjem ilegalnih kampova i oduzimanjem opreme koju migranti poseduju radi lakšeg ilegalnog prelaska državne granice.

„Od prvog avgusta zatvorena su dva ugostiteljska objekta, ispisan je veći broj rešenja, odnosno prekršajnih prijava za boravak neprijavljenih lica, kao i za neposedovanje drugih obaveznih dokumeta. Lokalna saobraćajna inspekcija u saradnji sa komunalnom milicijom, republičkom inspekcijom rada i saobraćajnom policijom radi svakodnevnu kontrolu usluge taksi prevoza, gde sva zatečena lica u vozilu bez dokumenata odmah procesuira i premešta u Prihvatne centre van Subotice. Takođe, radi se i kompletna provera regularnosti taksi prevoza – usluge. U toku svih dosadašnjih aktivnosti specijalnih jedinica MUP-a i PU Subotice, oduzeta je velika količina oružja, određen broj krijumčara je priveden pravdi, što je sve dalje sprečilo na stotine potencijalnih sukoba između migrantskih grupa. To su činjenice koje treba naglasiti. Da li je svaki incident među njima za nas veliki problem, jeste, to niko ne krije, ali neću dozvoliti, bilo kome, da svakodnevni ozbiljan rad na terenu tumači kao loš ili kao neuspešan. Kada vidimo da je taj rad nedovoljan, odmah se u saradnji sa MUP-om angažuju dodatne specijalne jedinice.“ – objašnjava Šoralov, te navodi da kada imamo pojačanu akciju specijalnih jedinica da se tokom nje dislociraju sva zatečena lica sa prostora šume i da tada možemo da kažemo da u nekom periodu nema migranata na tom prostoru.

„Jasno je da se time problem ne rešava trajno, budući da imamo konstantan dolazak novih migranata sa juga Srbije, koristeći taksi usluge ali i druge šumske pravce iz Sombora ili Horgoša, zatim je tu i vraćanje sa mađarske teritorije, pa je njihovo prisustvo ubrzo ponovo evidentno kod nas i svakako da nije moguće precizirati u kom broju će se okupiti nakon sprovedene akcije. Iz tog razloga imamo postavljene punktove, inspekcijske kontrole taksi vozila, ali i svakodnevno prisustvo interventne jedinice na samom prostoru šume. Kao što sam već rekao, to su mere koje daju rezultat i omogućavaju svakodnevne akcije dislociranja iregularnih migranata sa prostora Subotice, što nije bio slučaj u prethodnom periodu.“ – kazao je on i naglasio i da moramo biti svesni da Subotica nije ulazna kapija nego izlazna, i da naš grad trpi najveći pritisak od strane migranata koji žele preko Srbije da dođu do zemalja članica EU.

„Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, na sve moguće načine, poštujuću međunarodne norme i zakone, u dogovoru sa Mađarskom i Austrijom, jača odbrambenu granicu na jugu Srbije. Uvedene su vize za cetiri zemlje iz kojih smo imali veliki priliv migranata. Nema sumnje da Srbija preduzima i da će preduzimati sve što bude potrebno da se osigura bezbednost svih građana RS. Takođe nema sumnje da ćemo na lokalu, uz saradnju i pomoć MUP nastaviti sa sprovođenjem svih potrebnih aktivnosti kako bi sačuvali bezbednost građana Subotice.“

Načelnik okruga oslanjajući se na činjenicu da smo pre godinu dana imali nezavidnu situaciju, tačnije prenapregnute smeštajne kapacitete Prihvatnog centra, da je na obali Palićkog jezera (I i II sektor) kao i na prostoru grada u stotinama ilegalnih šatora boravilo mnoštvo migranata, da smo viđali autobusku i železnički stanicu prepunu migrantima, kao i da se njihovo prisustvo u velikom broju moglo primetiti u marketima, u centru grada i na drugim lokacijama gde su se kretali, konstatuje da ih danas ima uočljivo manje.

„Pre godinu dana je na teritoriji našeg grada bilo deset puta više migranata nego što ih ima danas. Iako se broj lica znatno smanjio, incidenti su postali učestaliji i ozbiljniji jer se sistemski sveobuhvatnije radi na sprečavanju iregularnih migracija i krijumčarskih radnji, što kod njih izaziva određenu dozu revolta. Dok traju migracije kroz Srbiju, neće biti mira za institucije i ljude koji rade na rešavanju problema, ali ćemo sigurno, prateći instrukcije i politiku predsednika RS i Vlade RS, raditi u cilju očuvanja bezbednosti građana.“ – naglasio je Šoralov i istakao da su na osnovu zahteva koji je uputio MUP-u, u konsultaciji sa PU Subotica, donete određene odluke, odnosno da je povećan broj izvršioca koji pomažu subotičkoj policiji, da na prostoru Subotice imamo konstantno prisustvo žandarmerije, izvršioca interventnih jedinica PU Novi Sad i PU Sombor.

„Svakako da sam mišljenja da su nam potrebne specijalne jedinice u još većem broju, posebno od prvog septembra kada počinje školska godina i dodatna bezbednosna obaveza PU Subotica. Nema sumnje da svi imamo isti cilj i da dogovori nisu upitni.“ – kaže on.

Da su dogovori i zajednički cilj krucijalni u efikasnijem i sistematičnijem rešavanju migrantske krize, načelnik Severnobačkog okruga, Bojan Šoralov podseća i građane, i još jednom apeluje na njih da budu strpljivi i da se ne izlažu dodatnoj opasnosti time što misle da sami, bez institucija, mogu da reše problem.

„Za jedan lokalni portal sam izjavio, a sada cu ponoviti: „Desničarske organizacije, jedan deo opozicionih stranaka i bivših političara, mesecima unazad, bez imalo srama, manipulišu bezbedonosnom situacijom u Subotici. Razumem brigu građana, posebno razumem ljude sa Hajdukova ispred čije kuće se desio incident u kom su bačene ručne bombe nedaleko od njihovog kućnog praga, ali ih molim, kao i sve druge, za punu saradnju sa policijom i državnim organima. Nikako ne treba da se samoorganizuju i na taj način, ne daj Bože, ugroze sebe ili svoju porodicu. Apelujem na sve građane, da svaku spornu situaciju odmah prijave PU Subotica, koju će nadležni dalje rešavati.“ – podseća Šoralov.