Minimalac od januara 40.020 dinara

Od 1. januara minimalna cena rada u Srbiji biće 230 dinara po satu, odnosno 40.020 dinara mesečno, što je povećanje od 14,3 odsto, objavio je ministar finansija Siniša Mali nakon sednice Socijalno-ekonomskog saveta. Dodao je da je takva odluka države balans između zahteva sindikata i poslodavaca, kao i nastojanja da se zaštiti standard zaposlenih, ali i da budu sačuvana radna mesta.

Mali je rekao i da je na taj način očuvan trend povećanja minimalne zarade koja su mnogo veća od inflacije. Rekao je da država preuzima na sebe teret troška koji će poslodavci, pa i država kao poslodavac, imati zbog povećanja od 41 milijarde dinara godišnje. Objasnio je da će dodatno biti rasterećene zarade na teret poslodavca, jer će njihov neoporezivi deo od 19.300 biti povećan na 21.700 dinara. Dodatno će doprinos za PIO na teret poslodavca biti umanjen za jedan procenat.

„Tako anuliramo povećanje tereta troška koje donosi povećanje minimalca, a kako bismo izbegli otpuštanja zbog povećanja plata. Šira slika makroekonomske stabilnosti u Srbiji zahteva balansirane odluke. Država uzima ceo teret povećanja minimalca na sebe kroz rasterećenje“, objasnio je ministar. Mali je ocenio da je minimalna cena rada ekonomska a ne socijalna kategorija, i naveo da će pokrivenost minimalne potrošačke korpe minimalnom zaradom biti 81,2 posto. „Radićemo da u narednom periodu što pre minimalac dostigne celu korpu“, dodao je Siniša Mali.