Društvo

U „Poletarcu“ miševi i neispravna voda za piće

U vrtiću Poletarac, prema pisanju roditelja čija deca idu u pomenuti vrtić došlo je do problema sa pijaćom vodom a pojavili su se i miševi.

Došlo je do problema koji smo očekivali, rekao je ovim povodom tehnički direktor Naše radosti Veljko Vojnić dodajući da su miševi stigli sa novim sistemom obrazovanja dok se problemi sa vodom javljaju i češće ali su pod kontrolom.

Po novom sistemu obrazovanja u radu sa decom koriste se plodovi i žitarice sa njiva. Vrši se manipulacija sa kukuruzom, lešnicima, kestenima a po preporci pedagoga te žitarice i namirnice su držane u prostoriji u sklopu objekta sa čime se mi nismo složili pa je do problema ipak došlo, kaže Vojnić i dodaje da su novi stanovnici vrtića odmah otkriveni, deca izmeštena dok je preduzeće koje po ugovoru o javnoj nabavci sprovodi deratizaciju odmah postavilo mamce i eleiminisalo nepozvane goste.

Iduće nedelje vršiće se kompletna dezinfekcija vrtića i deca će se vratiti u vrtić, kaže tehnički direktor Naše radosti . Što se tiče vode, mi je ne proizvodimo nego se snabdevano vodom iz gradskog vodovoda, a na proveru kvaliteta vode polažemo mnogo pažnje. Kada se uoči neadekvatan kvalitet vode odmah se prelazi na flaširanu vodu a potom se obavlja kompletno ispiranje cevovoda, dodaje još Vojnić i ističe da se gradska voda koristi tek nakon što iz Zavoda za javno zdravlje stigne rezultat da je voda bakteriološki ispravna.

Iz stranke Slobode i pravde smatraju da je zdravlje dece ugroženo i od Predsednika Skupštine Grada traže da hitno sazove  vanrednu sednicu gradskog parlamenta sa jednim tačkom:  Rasprava o odgovornosti rukovodstva PU “Naša radost” zbog zadnjih dešavanja u vrtiću “Poletarac”! Naime, poruke koje su roditelji prosledili stranci SSP potvrđuju da su roditelji za problem saznali tek kada je jedna mama zatekla u hodniku pored gardarobe gde se deca presvlače uginulog miša. Tada je razgovarala sa vaspitačima i saznala da to nije jedan slučajan miš, te da je u vrtiću najezda istih, da je jedna grupa dece izmeštena iz svoje sobe i da deca borave u trpezariji jer u sobi imaju žive a i uginule miševe. Čak je kasnije potvrđena i informacija da je jedno dete iz te grupe koja je izmeštena, u aprilu mesecu zagrizlo mišomor koji je bio postavljen u sobi u ćošku bez oznake, pri čemu je završilo i u bolnici.

Sramotna je izjava tehničkog direktora Veljka Vojnića data subotičkim medijima da je najezda miševa nešto što su oni očekivali  da će se desiti, znali su da postoji ta mogućnost i svesno su je dozvolili bez obzira kakve će to posledice prouzrokovati na zdravlje i bezbednost mališana, ističu iz SSP-a i navode da od lica zaposlenih u vrtiću roditelji saznaju da voda nije ispravna, da već nedelju dana deci iz balona sipaju vodu za piće kao i da sa vodom iz balona peru ruke. Zgroženi situacijom koju su zatekli i informacijama koji su dobili sami roditelji su pokrenuli inicijativu da hitno nešto preduzmu kako bi sprečili ozbiljne i katastrofalne posledice po zdravlje njihove dece. Lično je jedna mama deteta iz vrtića otišla u opštinu i pisanim putem Sanitarnoj inspekciji prijavila problem  i zahtevala od njih da što pre reaguju. Zbog prijave roditelja, uzorak vode je ponovo uzet 31.05.2023. godine a Sanitarna inspekcija je takođe po prijavi roditelja u objekat Poletarac izašla 01.06.2023. godine.

Uprava iako je znala za ozbiljan problem sa neispravnom vodom nije preduzela ništa, jedino su u balonima donosili vodu za piće i pranje ruku. Još gora činjenica je da su se iz Uprave jako potrudili da roditelji o tom problemu ništa ne saznaju, što možemo okarakterisati kao ozbiljnu nameru ugrožavanja zdravlja dece koja borave u vrtiću, tvrde u SSP-u i napominju da prisustvo patogenih mikroorganizama, u koje spada i streptokok fekalnog porekla, predstavlja rizik po zdravlje ljudi, naročito osetljivih kategorija.  Gradski odbor SSP Subotica na kraju svog saopštenja traži od Miroslava Krkelića i tužilaštva kojim on rukovodi da se probude iz zimskog sna i pokrenu istražni postupak već sutra u kome bi se utvrdila odgovornost rukovodstva “PU Naša radost”, pre svega tehničkog direktora Veljka Vojnića koji je i predsednik odborničke grupe u lokalnom parlamentu pod nazivom Aleksandar Vučić- za našu decu.