DruštvoAktuelno

Tokom prolećne akcije prikupljeno blizu 1.130 tona otpada

Tokom prolećne akcije odvoženja kabastog otpada iz domaćinstava, koja je realizovana od 21. marta do 10. juna, prikupljeno je blizu 1.130 tona otpada, što se smatra gotovo rekordnom količinom kada su u pitanju ove akcije, ističu u JKP “Čistoća i zelenilo”.

Kako kaže Nikola Jovičić, rukovodilac RJ “Planiranje i razvoj” ovog preduzeća, akcija je sprovedena u svim mesnim zajednicama na teritoriji grada Subotice, a ukupno je bilo postavljeno i odneseno 974 kontejnera zapremine 5 kubnih metara.

“Osim kabastog otpada, građani su odlagali i sav ostali komunalni otpad, a imali smo situaciju da je u pojedinim vangradskim mesnim zajednicama prikupljena značajna količina istog, poput Bačkog Dušanova, Đurđina, Starog i Novog Žednika i Čantavira, gde su na primer odneta ukupno 53 kontejnera sa sedam lokacija. Građani sakupljaju svoj komunalni otpad i imamo utisak da jedva čekaju da se akcija održi kako bi ga se rešili”.

Kako ističe Jovičić, glavni cilj akcije je da se sugrađani reše otpada koji se nagomilao tokom godine po šupama, podrumima, tavanima i na ostalim lokacijama u domaćinstvu, kako on ne bi završio u šumi, pored puta ili na njivi, već da se na odgovarajući način odloži. “Pored prolećne, JKP “Čistoća i zelenilo” organizuje i jesenju akciju, a građani, tj. fizička lica imaju još jednu mogućnost, a to je da neopasni kabasti ili komunalni otpad mogu doneti na Gradsku deponiju svaki dan u vremenu od 06 do 20 časova, a količina otpada koja ne prelazi 500 kg može se besplatno odložiti na telo deponije. Subotičani su itekako iskoristili mogućnost da se reše otpada i mogu slobodno da kažem da je količina koja je prikupljena tokom ove akcije gotovo rekordna”, navodi Nikola Jovičić.

JKP “Čistoća i zelenilo” će jesenju akciju odvoženja kabastog otpada iz domaćinstava realizovati od kraja septembra do početka decembra.