Sve veći broj stranih državljana kupuje nekretnine u Subotici

Stanje na tržištu nekretnina je prema oceni Zorana Andrića, vlasnika agencije za nekretnine “Lotos” nestabilno i beleži se smanjenje potražnje, jer se ne znaju cene stanova u novogradnji zbog konstantnih promena cena građevinskog materijala, a teško je doći i do stanova u staroj gradnji.

“Investitori kada počinju izgradnju, ne znaju krajnju cenu zbog cene građevinskog materijala koja se menja na nedeljnom nivou. Spominju se cifre od 1.500 eura po kvadratnom metru i veliki broj njih počinje gradnju, ali nisu sigurni da li će moći prodati nekretninu. Stanovi u staroj gradnji su atraktivni i jako je teško doći do njih jer se vrlo brzo rasprodaju. Mi smo imali nekoliko stanova koji su imali neku manu poput visoke spratnosti, nepostojanje terase, ili nije nešto klasično što prolazi brzo, međutim to su nam kupili strani državljani iz Rusije koji su u principu došli da kupe nekretninu i najčešće su to porodice sa decom”, ističe naš sagovornik.

Kada je reč o vrsti nekretnina koje se najčešće kupuju, Zoran Andrić ističe da nema pravila, a interesovanje vlada kako za kuće, tako i za stanove. “Jako malo stanova ima na tržištu i brzo se rasprodaju. Uvek su bile atraktivne garsonjere, manji jednosobni i veći jednoiposobni stanovi na dobrim lokacijama koji se mogu lako izdati za studente i jednu ili dve osobe, pa je i cena jača po kvadratu u odnosu na stanove sa većom kvadraturom. Čak i na lokacijama koje je ranije teže bilo prodati poput Teslinog naselja, Zorke. Atraktivni su i poslovni prostori na dobrim lokacijama i vrlo brzo se prodaju”.

Prozivka, Radijalac, Tokio i širi centar grada su najpopularnije lokacije za kupovinu nekretnina, kada se govori o stanovima i cena po kvadartu, ukoliko je stan sređen i nisu potrebna dodatna ulaganja se kreće do 1.000 evra, dok su cene stanova veće kvadrature i oni u kojima je potrebno ulaganje od 850 eura.

“Kada je reč o kućama, teško je odrediti cenu jer dosta parametara utiče na određivanje iste. Počevši od infrastrukture, lokacije, vrste materijala od koje je građena, datuma izgradnje. Stambeni krediti su i dalje najčešći načini kupovine. Međutim, u poslednje vreme došlo je do skoka kamatne stope i Euribora koji je poslednjih deset godina bio u minusu, a sada je u blagom plusu”, dodaje Andrić.

Rat u Ukrajini doprineo je da veliki broj stranih državljana pretežno iz Rusije dolazi sa zahtevima da kupi nekretninu u Subotici. “Tu postoji problem jer strani državljani u određenim slučajevima ne mogu da kupuju nekretninu kao fizička lica, već moraju da imaju otvorenu firmu. Najčešće kupuju stanove za stanovanje, što omogućava reciprocitet sa stranim državama. To znači da naš državljanin može u stranoj državi da kupuje nekretninu, a automatski i oni mogu kod nas da se uknjiže kao vlasnici. Imamo slučaj bračnog para iz Holandije koji su u strogom centru grada kupili nekretninu jer im se dopada taj deo grada. Veliki broj njih je ograničen sa rokom trajanja vize i u tom periodu moraju da podnesu list o nepokretnosti ili kupoporodajni ugovor, kako bi mogli dobiti produžetak boravka, a drugi problem stvaraju banke jer nijedna neće da im omogući otvaranje računa zato što su strani državljani koji se smatraju nerezidentima, pa se javljaju poteškoće sa plaćanjem”, zaključuje Zoran Andrić.