Promocija služenja vojnog roka i mogućnosti zapošljavanja u Vojsci Srbije

Povodom predstojećeg uputa na decembarsko služenje vojnog roka, u Politehničkoj školi u sredu, 09. novembra održana je promocija dobrovoljnog služenja vojnog roka i mogućnosti zapošljavanja u jedinicama Vojske Srbije i Ministarstva odbrane u svojstvu profesionalnog vojnika.

Kako je istakao potpukovnik Siniša Rangelov, načelnik Centra ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu Subotica, ova promocija ima za cilj da pozove zainteresovana lica da se prijave za dobrovoljno služenje vojnog roka koje traje šest meseci, u okviru kojih polaznici imaju osnovnu obuku u trajanju od mesec i po dana, u jednom od centara za obuku u Somboru, Valjevu ili Leskovcu, mesec i po dana stručno – specijalističke obuke koja se odvija u centrima u Požarevcu, Kraljevu, Batajnici i Pančevu, dok preostala tri meseca provode u jedinicama Vojske Srbije.

“Na osnovnu obuku lica iz Vojvodine se upućuju uglavnom u prvi Centar za obuku u Somboru, specijalistička obuka se vrši u zavisnosti od toga za koji se vod osoba osposobljava, a nama najbliža jedinica je u garnizonu Bačka Topola. Imamo dovoljno upražnjenih mesta i za profesionalne vojnike, a novina u odnosu na prethodne periode je što su uvećana mesečna primanja i ona iznose negde oko 38 hiljada dinara. Novina je da osim lično, zainteresovani imaju mogućnost prijavljivanja i putem portala e-Uprave Vlade Srbije ili putem jedinica Pošte. Sada se više ne mora čekati da vojnik odsluži vojni rok pa da podnosi prijavu za zaposlenje, već odmah prilikom prijavljivanja na dobrovoljno služenje vojnog roka i obavljanja lekarskog pregleda, on saznaje da li je sposoban da postane profesionalni vojnik”, naglasio je potpukovnik Siniša Rangelov.

Na promociji je predstavljena i mogućnost školovanja na Vojnoj akademiji i Vojno – medicinskom fakultetu VMA u Beogradu. Konkurs izlazi sredinom februara i na njega se mogu prijaviti sva zainteresovana lica, a sve dodatne informacije se mogu dobiti u Centru ministarstva odbrane, na adresi Park Rajhl Ferenca 1 ili putem telefona na broj 024/552-878.

Srđan Samardžić, član Gradskog veća za privredu, naglasio je da Lokalna samouprava podržava promociju dobrovoljnog služenja vojnog roka.

“Vojska je deo slobodarske tradicije naše države i garant mira i stabilnosti u vremenima punim izazova i iskušenja. Srbija je posvećena miru, ekonomskom, privrednom i infrastrukturnom razvoju, otvaranju novih radnih mesta i većem standardu, što svakako omogućava i veća ulaganja u odbranu, a time i podizanje standarda života vojnika. Mladi ljudi služivši dobrovoljno vojni rok, svakako izražavaju čin patriotizma i prepoznavanje mogućnosti za dalju profesionalnu afirmaciju i bavljenje tom aktivnosti kao životnim pozivom”, rekao je Samardžić.