Potpisan Memorandum o saradnji između Matice srpske i Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine

Na dan rođenja biskupa Ivana Antunovića 19. juna, u Bunjevačkoj matici svečano je potpisan Memorandum o saradnji između Matice srpske i Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine. Memorandum su potpisali predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta dr Suzana Kujundžić Ostojić i dr Milan Micić, generalni sekretar Matice srpske, a ova manifestacija je samo jedna u nizu koja je organizovana u okviru obeležavanja jednog od bunjevačkih nacionalnih praznika „Dana Dužijance 2023“ i dvadeset godina postojanja Nacionalnog saveta.

Svih ovih 20 godina postojanja Bunjevačkog nacionalnog saveta idemo koracima Ivana Antunovića i znamo da smo na dobrom putu. Uspeli smo sve ono što su naši preci želeli, a to je da imamo svoje obrazovanje, kulturu, jezik, informisanje i ono što najviše čuvamo je naše ime i pravo na autohtonost našeg porekla koji Matica srpska poštuje. Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine u duhu najtešnje bliskosti i saradnje sa srpskim narodom, sa zadovoljstvom i ponosom pristupa potpisivanju Memoranduma o saradnji sa Maticom srpskom“, istakla je dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine.

Potpisivanjem protokola o saradnji zapravo stvaramo jedan formalan i nadamo se čvrst okvir za svaku dalju saradnju koja već postoji i nije od juče, ali na nama je da sada pokušamo da sve poslove nastavimo, da nastavimo projekat o istoriji Bunjevaca koji se već nekoliko godina radi u Matici srpskoj, da radimo na razmeni programa, novim projektima, organizovanju tribina, predavanja i svih onih drugih aktivnosti koje će dati određeni doprinos cilju, a to je pitanje očuvanja identiteta, jer ako se on izgubi, bez imena i identiteta nema ni nas. Potpisivanje ovog protokola i spominjanje biskupa Ivana Antunovića, predstavlja ostvarivanje onoga čemu se i on sam nadao“, naglasio je dr Milan Micić, generalni sekretar Matice srpske.

Ovim potpisom kažemo hvala Matici srpskoj za sve što je uradila, što nas je pratila i pomagala u radu, u našim brojnim izdanjima, savetovanjima i zastupanjem. Mi bismo rado rekli da su i oni naši, iako pripadaju drugoj nacionalnoj zajednici, a što se nas u Bunjevačkoj matici tiče i mi smo rado sarađivali sa Maticom i radujemo se daljoj saradnji“, rekao je Veljko Vojnić, predsednik Bunjevačke matice.