Devet bunjevačkih udruženja prekinulo saradnju sa Bunjevačkim nacionalnim savetom

Devet bunjevačkih kulturnih udruženja napušta rad i saradnju sa Bunjevačkim nacionalnim savetom pod rukovodstvom Suzane  Kujundžić Ostojić.

Ovu odluku donela su, sa kompletnim svojim članstvom, udruženja koja postoje i rade u cilju očuvanja, negovanja i zaštite kulture i tradicije bačkih Bunjevaca  u kontinuitetu dugi niz godina, a neka su starija te su učestvovala i u osnivanju Bunjevačkog nacionalnog saveta 2003.g.

Ova odluka donešena je iz nastale situacije i odnosa od strane novog Bunjevačkog nacionalnog saveta na čelu sa Suzanom Kujundžić Ostojić prema ovim udruženjima i to:

–              blokiranjem svih kontakta putem društvenih mreža prema rukovodiocima udruženja od novembra 2022.godine

–              zabranjivanjem pojedincima da komunikaciraju, sarađuju, učestvuju i posećuju manifestacije ovih udruženja,

–              vrhunac loših odnosa nametnut je nakon odluke Nacionalnog saveta koju je potpisala Suzana Kujundžić Ostojić o raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata na svim nivoima vlasti po konkursima u kulturi. Ni jedno od ovih udruženja nije dobilo podršku Saveta. Tako da su ova udruženja u 2023.godini ostala  bez sredstava za realizaciju svojih projekata.

Navešćemo samo neke od najznačajnijih dugogodišnji projekta u bunjevačkoj zajednici, koji su do sada bili prijoritetni projekti u kulturi za Bunjevački nacionalni savet, a kojima  ove 2023.g. novi saziv Saveta nije odobren NI  JEDAN DINAR:

KUD “Bunjevka” Subotica

–              projekat  -XXII  „Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva” (projekat od 3-5 festivalski dana…)  najstarija  manifestacija u  bunjevačkoj zajednici  –  projekat koji je proglašen za manifestaciju od posebnog značaja za Grad Suboticu 2015.g.   Dobitnik je priznanja “Blaško Rajić” Bunjevačkog nacionalnog saveta  2021.g.   Uvršten je više puta u “Kalendar kulturnih priredbi Srbije”  od 2006… i  Vojvodine  od 2003…

–              projekat – X “Panel konferencija” (konferencije/etno izložbe/ radionice/koncerti) projekat  ima za cilj obnavljanje, očuvanje i zaštitu  nematerijalnog kulturnog nasleđa bački Bunjevaca u saradnji sa Gradskim Muzejom, Subotica  i Centrom za zaštitu NKN pri Ministarstvu kulture RS.

BKC Bajmok –

Projekat  “Dani bunjevačke kulture” projekat sadrži manifestacije : “Festival bunjevački ila” i “Projekciju novog  dokumentarnog filma “  koji se u kontinuitetu održavaju od

  1. godine. Manifestaciju su podržali mnogi visoki funkcioneri vlasti sa nivoa  Grada, Pokrajine, Republike, i drugi…

BKC “Lemeški Bunjevci “ Svetozar Miletić

–              projekat  X Slamarsko slikarska kolonija “Lemeška jesen” , zahvaljujući  ovom projektu danas imamo bunjevačke slamare širom Somborske opštine. Poslednjih 10 godina Saveta kroz ovaj projekat  održavale su se mnoge slamarske radionice, izrađivale se krune, vinci i perlice za proslavu  bunjevačkog nacionalnog praznika Dan Dužijance,  kako u Subotici, tako i u Somboru i Novom Sadu.

UG “Bunjevačka kasina”

projekat, novo izdanje molitvenika  “Nebesko janješce“ izdato 1885.g. na bunjevačkoj ikavici…. Raritet – spada u stare i retke knjige.

–              Projekat  – Božićno novogodišnji koncert “Duhom ljubavi”  koji već deset godina puni Veliku većnicu Gradske kuće zahvaljujući bogatom program i eminentnim izvođačima.

Iz navedenih razloga, odluku da napuštaju saradnju sa Nacionalnim savetom,

doneli su:

KUD Bunjevka – osnovana 1996. (dobitnik 5 priznanja NSBNM)

BKC Bajmok – osnovan 2005. (dobitnik 3  priznanja NSBNM)

BKC Tavankut – osnovan 1994. (dobitnik 1.  priznanja NSBNM)

BKC Lemeški Bunjevci – osnovan 2012. (dobitnik 1. priznanja NSBNM)

UG Bunjevački omladinski centar – osnovan 2012.

BKC Novi Sad – osnovan 2013.

UG BMC Sombor – osnovan 2014.

UG Bunjevci Ljutovo- osnovan 2015.

UG Bunjevačka kasina – osnovan 2017. (dobitnik 1. priznanja NSBNM)

Pismo se upućuje javnosti i ustanovama koje se bave zaštitom i razvojem kulture nacionalnih manjina na lokalnom, pokrajinskom i republičkom nivou, Bunjevačkom nacionalnom savetu, pisanim i elektronskim medijima Subotice i Sombora, stoji u zajedničkom saopštenju navedenih udruženja.