Obuka sportskih radnika u okviru kampanje “Život u tvojim rukama”

U okviru kampanje “Život u tvojim rukama” Crvenog krsta Srbije, koja ima za cilj obučavanje što većeg broja građana kako da pomognu prilikom naglog srčanog zastoja, u prostorijama subotičkog Crvenog krsta, u subotu, 26. novembra održana je obuka sportskih radnika različitih saveza sportova Subotice.

Prema rečima prof. dr Dragana Radovanovića, predsednika Crvenog krsta Srbije, radi se o nastavku kampanje koja je započeta pre godinu dana, jer je tokom 2020. i 2021. godine primetan porast broja iznenadnih srčanih zastoja na sportskim terenima.

Cilj je da obučavamo ljude iz sporta, sportske radnike o merama oživljavanja i upotrebi automatskih defibrilatora  i već to tradicionalno govorimo da prva tri minuta su veoma bitna u toj situaciji kada srce stane, jer su šanse da neko kome je srce stalo da oživi najveće. Nakon tih tri minuta sve je manja šansa da taj neko oživi posle početka srčanog zastoja i to smo opet svedoci da vrlo retko, skoro nikada ne može da stigne profesionalna lekarska ekipa koja bi ukazala pomoć, što znači da je onaj kome je stalo srce okrenut onim ljudima koji su oko njega i naš cilj jeste da sportski radnici koji su na terenu, oko terena ili sportskih borilišta nauče mere oživljavanja i da u slučaju kada je potrebno mogu da ih primene, kako bi spasili život. Naša obaveza je da obučimo ljude u sportu, ali i da kroz sport koji šalje nekako najjaču poruku u našoj javnosti da uopšte i građanima Srbije skrenemo pažnju koliko je važno da poznaju mere oživljavanja i da mogu da pomognu nekome i u svom okruženju u tim nekim kritičnim trenucima. Za ovu obuku ne treba nikakvo medicinsko znanje, samo volja i želja i svako može to da nauči za nekoliko časova”, rekao je Radovanović.

dr Siniša Trajković, sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta u Subotici, naglasio je da je ova akcija veoma korisna i važna, jer spasiti ljudski život je najveće bogatstvo. Kako ističe, poznavanje laičkog pružanja prve pomoći je deo ne samo zdravstvene, nego i opšte kulture jednog čoveka.

“Ove godine su sportisti ciljna meta, drago nam je i želim da se zahvalim što je Subotica jedan od gradova u Srbiji kroz koji će proći ova akcija. Prva pomoć je javno ovlašćenje Crvenog krsta koja mu je poverena od strane države, redovno vršimo obuke iz pomenute oblasti na nekoliko nivoa, uvek smo iznedrili dobre ekipe kada je u pitanju ta takmičarska prva pomoć, a ove godine smo na državnom takmičenju osvojili sa našom omladinskom ekipom četvrto mesto”, dodao je Trajković.

Ilija Đukanović, član Gradskog veća za zdravstvo i socijalnu zaštitu, napomenuo je da se 70 odsto slučajeva naglog zastoja srca dešava van bolnica, na poslu, ulici ili tokom sportskih dešavanja.

“Edukacija je veoma važna i mislim da ovaj program aktivnosti treba da uđe u redovan program rada tokom čitave godine Gradske organizacije Crvenog krsta. Naravno grad je tu da pruži podršku, ali pored toga mislim da je važno da se ova kampanja proširi i na velike privatne sisteme, na obrazovanje, pa čak i medije koji se nalaze na terenu i mislim da u tom pravcu treba da radimo u narednom periodu”, naglasio je Đukanović.