DruštvoAktuelno

Neprilagođena brzina – najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda

Na teritoriji grada Subotice je od 1. januara do 31. maja ove godine evidentirano ukupno 138 saobraćajnih nezgoda, u kojima je osam osoba poginulo, teže je povređeno 19, a 72 osobe su lakše povređene, kažu u Saobraćajnoj policiji Subotice. Najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda je bila neprilagođena brzina i to u čak 45,7 odsto slučajeva, potom propust vozača koji se odnosi na nepravilno sagledavanje saobraćajne situacije 37,7 odsto, neustupanje prvenstva prolaza u 23,2, kao i vožnja pod dejstvom alkohola u 18,1 odsto slučajeva.

Kako ističe načelnik Odeljenja Saobraćajne policije u Subotici Vladan Gajić, policija svakodnevno kontroliše puteve na području čitave policijske uprave, s akcentom na otkrivanje prekršaja koji su i uzroci saobraćajnih nezgoda, posebno onih u kojima ima poginulih i povređenih.

Od početka godine sprovedeno je 25 lokalnih akcija, pet regionalnih i šest centralnih, od kojih četiri u saradnji sa Evropskom mrežom saobraćajne policije, koje su između ostalog bile usmerene na sankcionisanje prekoračenja brzine, vožnje pod dejstvom alkohola, nekorišćenje sigurnosnog pojasa i nepropisno korišćenje mobilnih telefona, nepropisno parkiranje, kao i prekršaje koje čine vozači dvotočkaša. U redovnim i pojačanim kontrolama, za prvih pet meseci otkriveno je 7.275 prekršaja. Saobraćajna policija, sankcionisala je 2.681 prekršaj prekoračenja dozvoljene brzine, 1.086 prekršaja nevezivanje sigurnosnog pojasa, 371 prekršaj vožnje pod uticajem alkohola i 334 prekršaja korišćenja mobilnog telefona, napomenuo je Gajić i dodao da sagledavajući ove podatke, kao i uzroke koji su doveli do saobraćajnih nezgoda, može se zaključiti da poštovanje saobraćajnih propisa nije na zadovoljavajućem nivou.

Iako policija čini sve što je u njenoj moći, svi učesnici u saobraćaju trebali bi da daju svoj doprinos, prvenstveno da se striktno pridržavaju svih propisa, jer na taj način štite sebe i sugrađane. U zavisnosti od prekršaja, policija može vozače isključiti iz saobraćaja, odrediti im zadržavanje u službenim prostorijama i protiv njih podneti prekršajne prijave. Takođe, protiv vozača koji su izazvali saobraćajne nezgode podnose se krivične prijave. Kaznena politika koja je propisna Zakonom o bezbednosti saobraćaja, srazmerna je učinjenom prekršaju, objašnjava Vladan Gajić.

Za prekoračenje dozvoljene brzine kretanja, Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima predviđena je novčana kazna u iznosu od 3.000 do 140.000 dinara, a za vožnju pod dejstvom alkohola predviđene su novčane kazne u iznosu od 10.000 do 140.000 dinara. Kretanje vozila na putu u naselju koja je za više od 90 kilometara na čas veće od dozvoljene, odnosno veće od 100 kilometara van naselja, kao i vožnja sa više od 2 promila alkohola u krvi, smatra se nasilničkom vožnjom i osim novčane kazne u iznosu od 120.000 do 140.000 dinara izriče se i kazna zatvora od 30 do 60 dana ili kazna rada u javnom interesu od 240 do 360 sati i novčana kazna u iznosu od 120.000 do 140.000 dinara, kao i obavezno izricanje zaštitne mere zabrane upravljanja vozilom u trajanju od najmanje 10 meseci i izricanje 15 kaznenih poena.

 Ukoliko vozač ne koristi sigurnosni pojas kako je to propisao proizvođač vozila, ili ukoliko vozač motocikala i mopeda ne nosi zaštitnu kacigu, kazniće se sa 10.000 dinara, a istu novčanu kaznu će platiti i vozač koji koristi mobilni telefon na nepropisan način. Apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da  poštuju saobraćajne propise, da ne voze brzinom većom od dozvoljene, da koriste pojas i zaštitnu kacigu, da ne sedaju za volan ukoliko su pili alkohol, da mobilne telefone koriste na propisan način, kao i da decu prevoze u dečijim sedištima, naglasio je načelnik Saobraćajne policije.

S obzirom na predstojeću turističku sezonu i saobraćajne gužve na putevima, vozačima se apeluje da na put krenu odmorni, da provere tehničku ispravnost vozila, ukoliko je gužva imaju strpljenja i ne pretiču, kao i da ne čine ništa što bi ugrozilo njih ili druge učesnike u saobraćaju.