Nagrađeni najbolji učesnici Zavičajnog festivala za decu

Najbolji likovni i literarni radovi konkursa na temu „Moj zavičaj” nagrađeni su na „Zavičajnom festivalu za decu”, koji je organizovala Zavičajna zajednica „Republika Srpska“.

Pored đaka iz Subotice, na konkursu su učestvovala i deca iz Gnjilana i sa Žabljaka, koja su poslala svoje literarne radove i nadmetala se u Kvizu iz poznavanja istorije srpskog naroda.

„Zavičajna zajednica „Republika Srpska” je jedno od najzačajnijih zavičajnih udruženja u Subotici koje brojnim aktivnostima neguje i čuva tradiciju, običaje i kulturu rodnog kraja, ali ujedno održava i jača veze sa svojom rodbinom i sa svojim narodom koji su ostali da žive u svom zavičaju. Raduje me činjenica da je „Zavičajni festival za decu”, koje je ovo udruženje prvi put organizovalo 2020. godine, okupio veliki broj dece koja su, kao autori, kroz svoje likovne i literarne radove na temu „Moj zavičaj” imala priliku da iskažu i svoj talenat, i ljubav prema svom zavičaju. Treba da budemo ponosni na sve naše pretke koji su nam omogućili da danas imamo slobodu, da samostalno odlučujemo.  Zahvaljujem se dragim gostima sa Žabljaka, iz bratske Crne Gore, i našoj dragoj braći i sestrama iz Gnjilana, sa Kosova i Metohije što su sa nama i da im kažem, da znaju – kada god budu došli u naš grad neće biti gosti, nego će se osećeti kao svoji na svome” – naglasio je gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić.

 

Ideja Zavičajnog festivala za decu je, kako kažu organizatori, da se sačuva tradicija, običaji i kultura srpskog naroda, kroz buduće naraštaje.

„Upravo tome i služi ovaj Festival, gde se naša deca iz grada Subotice i regiona takmiče u literaronom konkursu na temu „Moj zavičaj” i u Kvizu na temu poznavanja zavičajne istorije. Hvala Gradu koji nam pruža podršku u realizaciji, kao i svim školama koje su uzele učešće” – rekao je Milorad Ćopić, iz Zavičajne zajednice „Republika Srpska“.

U okviru nedavno održanih „Zavičajnih dana“ veliki deo programa bio je posvećen upravo najmlađima.

„Nema bolje, lepše i kvalitetnije manifestacije od one posvećene deci. U okviru „Zavičajnih dana“ veliki deo programa smo odvojili upravo za najmlađe, jer je u ovim teškim vremenima najbitnija stvar prenositi našu bogatu istoriju kulturu i tradiciju. Samo tako možemo da kažemo da ćemo trajati večno –- Imamo goste iz naše južne pokrajine Kosova i Metohije i bratske Crne Gore, a time šaljemo najbolju i najmoćniju poruku srpskog jedinstva i jedinstva srpskog naroda iz Republike Srpske, Crne Gore sa maticom Srbijom, koja uvek brine o svom narodu gde god on živeo. Šaljemo poruku i o slozi srpskog naroda, koji dok je tako složan niko ne može slomiti, šaljemo poruku da osećamo isto i da delimo isto mišljenje bez obzira što ne živimo u istim granicama“- istakao je Miroslav Karan, predsednik Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga.

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *