Crveni krst započeo podelu paketa hrane i higijene najugroženijima

U Gradskoj organizaciji Crvenog krsta, u ponedeljak, 17. oktobra počela je podela paketa hrane i higijene našim najugroženijim sugrađanima. Na ovaj način, Crveni krst svake godine obeležava Svetski dan hrane i Međunarodni dan borbe protiv siromaštva. Za ove namene iz budžeta Grada izdvojeno je 4,9 miliona dinara.

Pripremljeno je 1.800 paketa hrana i 255 paketa higijene koji će se počevši od ponedeljka, 17. oktobra deliti u Crvenom krstu, ali i po mesnim zajednicama. Prema rečima Ilije Đukanovića, člana Gradskog veća za oblast zdravstva i socijalne zaštite, Grad svake godine opredeljuje sredstva za dodelu paketa hrane i higijene socijalno najugroženijim pojedincima i porodicama, a ovaj program dodele realizuje se u saradnji sa Crvenim krstom i Centrom za socijalni rad, koji upućuje ovu vrstu pomoći i podrške onima kojima je najpotrebnija.

“Pored ove pomoći, Grad pruža podršku i kroz program Narodne kuhinje, ali i kroz materijalna davanja i podršku koja se realizuje preko Centra za socijalni rad i tu se najviše misli na jednokratnu pomoć i pomoć u vidu ogreva i izuzetne i interventne pomoći. S obzirom da je u prethodnim godinama budžet Grada bio planiran na jedan obazriv i odgovoran način, moram da istaknem da u delu dečije i socijalne zaštite nije bilo smanjenja sredstava i tu se negde pokazuje i opredeljenost i gradonačelnika i svih nas da ćemo i u narednom periodu pružati podršku našim najugroženijim sugrađanima”.

“Mi u Subotici praktikujemo da Međunarodni dan borbe protiv siromaštva obeležimo početkom podele paketa hrane i higijene za socijalno ugrožene sugrađane, koje je obezbedila Lokalna samouprava, a moram da napomenem da je ove godine za ove pakete rebalansom budžeta izdvojeno nešto više od planiranih sredstava. Uspeli smo da kroz postupak Javne nabavke pribavimo 1.800 paketa hrane i 255 paketa higijene. U ponedeljak, 17. oktobra će po mesnim zajednicama biti podeljeno oko 600 paketa hrane i 80 paketa higijene, dok će se preostala količina kontinuirano deliti u Crvenom krstu u skladu sa potvrdama Centra za socijalni rad”, rekao je dr Siniša Trajković, sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta u Subotici.