Padavine smanjile broj intervencija Hitne pomoći

U proteklom periodu, Hitnoj pomoći su se pacijenti najčešće javljali zbog tegoba izazvanih čestim vremenskim oscilacijama, a dnevno se beleži 30 lekarskih intervencija na terenu, kaže dr Mihaela Budimski Soldat, specijalista urgentne medicine.

“Naši sugrađani najviše problema su imali sa visokim pritiskom, najčešće su se u ambulantu javljali hronični pacijenti koji su već pod antihipertenzivnom terapijom, zbog posledičnih vrtoglavica i zamućenja vida, a bilo je i pacijenata koji su se obraćali lekarima naše službe zbog gušenja, pogotovo tokom jučerašnjeg dana kada je bila velika sparina, međutim kiša koja je pala tokom noći dovela je do toga da se Subotičani malo bolje osećaju, tako da nismo imali povećan broj intervencija. Očigledno je da je ovaj hladniji talas svima prijao i doneo olakšanje”.

S obzirom na najave meteorologa da nas za vikend očekuje osetno hladnije vreme, dr Budimski Soldat hroničnim bolesnicima savetuje oprez, redovno uzimanje terapije i adekvatnu pripremu na najavljene promene vremena. Ukoliko osete bol u grudima, neophodno je da se obavezno jave lekaru, imajući u vidu da je u prethodnih nedelju dana bilo šest pacijenata sa simptomima akutnog infarkta srca, koji su transportovani u Institut za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici.

“Svako može da pozove našu službu ukoliko mu je potreban savet ili je neophodno da reguliše svoju terapiju, a ne mogu da dođu do svog izabranog lekara, dok sva ostala akutna stanja poput kolapsa na javnom mestu, srčanih zastoja ili povreda u saobraćaju podrazumevaju prvi red hitnosti. S obzirom da pandemija još uvek traje, svi pacijenti koji imaju povišenu temperaturu prvo treba da se jave u respiratornu ambulantu, a kada se isključi mogućnost zaraze virusom Covid-19, pacijenti će dalje biti proleđeni izabranom lekaru ili na dalja ispitivanja”, kaže dr Mihaela Budimski Soldat.