Visoke temperature Hitnoj pomoći donele pune ruke posla

U Službi za Hitnu pomoć subotičkog Doma zdravlja beleže povećan obim posla u odnosu na prethodni period. Sa dolaskom visokih temperatura, porastao je broj lekarskih intervencija na terenu koji se kreće i do 50 u toku 24 sata.

“Tako je bilo i prethodnih dana, a našu službu najčešće pozivaju hronični pacijenti koji imaju kardiovaskularnih tegoba, povišen krvni pritisak ili boluju od respiratornih bolesti. Na javnim mestima se međutim broj poziva nije povećao, tako da se nije u većem broju intervenisalo zbog kolapsa usled visokih temperatura. Pacijenti se najčešće žale na oscilacije krvnog pritiska, otežano disanje, međutim javljali su se i pacijenti sa simptomima akutnog infarkta miokarda, tako da smo ih tokom ovih dana gotovo svakodnevno prevozili u Institut u Sremskoj Kamenici, što baš i nije karakteristično za topliji period”, kaže dr Mihaela Budimski Soldat, specijalista urgentne medicine.

Veći broj beleži se i kod pregleda u ambulanti Hitne pomoći, pa u večernjim satima dolazi do stvaranja gužvi. “Od dosadašnjih 30 pregleda dnevno, taj broj sada prelazi i 50, a sugrađani najčešće dolaze zbog oscilacija krvnog pritiska, slabosti, malaksalosti, bolova u grudima, boravka u toplom, ali i zbog alergijskih reakcija, što sistemskih po koži poput koprivnjače kao i lokalnih zbog uboda insekata. Što se tiče alergija na polen, oni koji su alergični već uzimaju svoju terapiju, a oni koji imaju probleme su pacijenti oboleli od astme”.

Hroničnim pacijentima, osetljivim kategorijama stanovništva starim osobama, deci i trudnicama savetuje se da posebno obrate pažnju na najtopliji deo dana i da izbegavaju boravak na otvorenom u periodu od 11 do 17 časova. Neophodno je da vreme provode u hladovini i rashlađenim prostorijama i uzimaju veće količine tečnosti.