Vremenske (ne)prilike utiču na zdravlje, povećan broj slučajeva infarkta

Služba Hitne pomoći u kontinuitetu beleži povećan broj terenskih intervencija i za 24 sata imaju do 40 izlazaka, a kako su noći hladnije, pacijenti se uglavnom lekarima ove službe javljaju i tokom večernjih sati.

Kako objašnjava dr Mihaela Budimski Soldat, specijalista urgentne medicine, sugrađani se javljaju i u ambulantu Hitne pomoći, a najčešće su to pacijenti sa kardiološkim tegobama, povišenim krvnim pritiskom i bolovima i stezanjima u grudnom košu, pa zahtevaju hitan pregled. “Gotovo svaki drugi dan imamo pacijenata sa akutnim infarktom srca, koje transportujemo u Institut za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici, tako da mogu da kažem da dominiraju te kardiološke tegobe”, ističe dr Budimski i dodaje da su sve učestaliji pozivi i od pacijenata koji imaju problem sa visokim krvnim pritiskom, moždanim udarom, kao i plućni i hronični bolesnici na koje takođe utiču promene vremena.

Imajući u vidu da trenutne vremenske prilike pogoduju razvoju respiratornih infekcija, Hitnoj pomoći se pacijenti obraćaju i zbog simptoma gripa i prehlade, ali se oni prethodno upućuju u Kovid ambulantu u Harambašićevoj ulici, kako bi se isključila zaraza Covid-19 virusom. “Obraćaju nam se i takvi pacijenti najčešće nakon 22 časa, kada Kovid ambulanta ne radi, a takvi pacijenti se sa temperaturom upućuju u pomenutu službu zbog evaluacije i većeg obima dijagnostike, pa se tamo oni tretiraju i prate, a posle 22 časa, ukoliko ima potrebe dolaze i kod nas, ipak to su neke opsežnije tegobe osim same temperature koja može da se skine običnim lekovima, već su to tegobe u vidu otežanog disanja, gušenja pa zahtevaju i tretman od strane Službe Hitne pomoći”, dodaje ona.

Prema njenim rečima, tokom jula 20 pacijenata je sa akutnim infarktom srca prevezeno u Institut u Sremskoj Kamenici, što je neuobičajeno za letnji period. „Ne možemo se striktno vezati samo za vremenske uslove, jednostavno to je periodično i u kontinuitetu se javljaju takvi pacijenti. Činjenica jeste da se tokom hladnog vremena suze krvni sudovi, a u slučaju da već postoji suženje zbog već prisutnih masnoća u krvnim sudovima, takvi pacijenti dobiju infarkt tokom hladnog perioda. Videćemo šta nam donosi naredni period“.

Naglašava da je veoma važno da pacijenti vode računa o terapiji i ishrani i da uzimaju dovoljne količine vitamina. “Očekuje se period početka vakcinacije protiv gripa, koja predstavlja još jedan način zaštite od respiratornih infekcija. Svi hronični bolesnici će biti kandidati za vakcinu, a svim ostalim pacijentima savet je da redovno uzimaju terapiju i da se adekvatno oblače, imajući u vidu vremenske oscilacije”, napominje dr Budimski Soldat.