Veliki broj intervencija službi SHMP zbog vrućine, lekari savetuju ostanak u rashlađenom prostoru

Od početka toplotnog talasa koji je zahvatio i naš grad, ekipe Službe hitne pomoći Doma zdravlja imaju povećan broj intervencija. Dnevno se beleži do 50 izlazaka na teren, najčešće zbog kolapsa na javnim mestima, a povećan je i broj pregleda u ambulanti ove službe. Najčešće se javljaju hronični pacijenti koji teško podnose visoke temperature.

Kako objašnjava dr Mihaela Budimski Soldat, specijalista urgentne medicine, povećan je i broj pacijenata sa simptomima Covid-19, koji se takođe javljaju ovoj službi. Beleži se i veći broj slučajeva akutnog infarkta srca, što nije uobičajeno za ovo doba godine, a takvi pacijenti se transportuju u Institut za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici.

Dr Budimski savetuje građanima da izbegavaju boravak na otvorenom u najtoplijem delu dana u periodu od 11 do 17 časova, a ukoliko moraju da izađu napolje da to čine u toku prepodneva kada je temperatura nešto niža.

S obzirom da se u našem gradu sutra očekuje da dnevna temperatura dostigne 40 podeok, preporuka je da se ostane u rashlađenim prostorijama, uzimanje dovoljne količine tečnosti i adekvatna ishrana prilagođena visokim temperaturama, dok se hroničnim pacijentima savetuje da redovno uzimaju prepisanu terapiju.