Udruženje građana „Solidarnost” pomaže socijalno ugroženima

Udruženje građana „Solidarnost” sprovelo je danas u svojim prostorijama akciju podele pomoći socijalno ugroženim građanima. Podeljeno je ukupno 37 paketa pomoći, koje je  Grad Subotica finansirao sa 50 hiljada dinara, kroz projekat za pomoć u radu humanitarnih organizacija.

Mikloš Nađ Olajoš, predsednik UG „Solidarnost”, istakao je da je ovo udruženje nastalo na inicijativu radnika nekadašnjeg Severa, u borbi protiv pljačkaških privatizacija i da je solidarnost prirodna i normalna reč kada se radi o radničkim udruženjima. Tokom proteklih godina uvideli smo da je u sve većoj meri potrebno da budemo solidarni. U Subotici živi 27 nacionalnosti i kada se radi o siromaštvu tu nacionalnosti nema, tako da smo neophodni jedni drugima i sve više je neophodno da pomažemo. Socijalna politika i solidarnost su deo našeg Statuta i programa rada i pored ove akcije imamo i drugih aktivnosti. Mi smo ponosni na to da smo sa sve više udruženja građana deo Subotičana i entuzijasta koji žele da pomognu i koji žele da se bore protiv siromaštva u našem gradu. Mi smatramo da je za smanjenje siromaštva u Gradu Subotici, potrebno donošenje strategije. Naš fokus bio je na ljudima koji su stradali u procesu uništavanja naših preduzeća i pljačkaških privatizacija, koje su ostavile trajne posledice na naše porodice. Ovo je jedna mala pomoć, ali od srca, jer ovi ljudu žive od malih penzija, mnogi od njih su i bolesni i mi smatramo da veći fokus određenih institucija mora biti na ove ljude. Mi na kraju tražimo i veću odgovornost Grada Subotice i Centra za socijalni rad, jer danas kada postavljam pitanje kako se može živeti od 9.600 dinara ili 15 ili 18 hiljada dinara socijalne pomoći, želeo bih da čujem ko će odgovoriti na to”, dodao je Olajoš Nađ.

Među sugrađanima koji su dobili pomoć bili su Đorđe Saulić, koji je korisnik Gerontološkog centra i Ruža Stantić koja živi od male porodične penzije. Nemam koga drugog da mi pomaže jer imam i bolesnog sina, a supruga mi je preminula, tako da mi ova pomoć i više nego znači”, kaže Đorđe. Operisala sam najtežu srčanu manu, zbog čega nisam mogla da se zaposlim. Porodična penzija mi je dovoljna samo za lekove i dažbine koje treba da platim, a koliko mi ostane za hranu i ostale potrepštine to samo ja znam, tako da dobro mi dođe svaka vrsta pomoći. Imam pored sebe tetku koja mi pomaže koliko može, ali i ona je u godinama”.