Retki predmeti i antikviteti na jednom mestu

U prostorijama MKC “Nepker” za vikend je održan 82. Susret kolekcionara i Sajam antikviteta, koji je okupio preko 60 izlagača iz Subotice, Sombora, Zrenjanina, Novog Sada, Kikinde, Bačke Topole ali i iz Kragujevca, Požarevca i Sremske Mitrovice. Prema rečima organizatora ove godine su nedostajali izlagači iz inostranstva, koji su do sada bili redovni gosti, međutim zbog aktuelne epidemiološke situacije su otkazali svoje prisustvo.

Tihomir Tikvicki iz Subotice redovni je učesnik kolekcionarskih manifestacija. Kolekcionarstvom se počeo baviti pre 20 godina, kada je kupovao stara seljačka kola koja je kasnije restaurirao. Nakon toga krenuo je sa sakupljanjem retkih predmeta, od starih biciklističkih tablica iz 1935. godine do ukrasnih figura od keramike i drugih antikviteta. “Osim seljačkih kola sakupljao sam tragače, kolevke preslice, burad. Posle 13 godina sam prešao na ove sitne stvari. Počeo sam sa petrolejskim lampama kojih sada imam preko 200, 400 ćupova, 100 pegli na paru, isto toliko radio aparata, dosta je raznovrsne robe. Došlo je do toga da sam drugima davao sitne stvari, pa sam razmislio zašto da dajem, gde sam kupio seljačka kola tamo sam kupio sve što im nije trebalo, očistio tavane i podrume. Znači očistim sve i još platim”, kaže Tihomir Tikvicki.

Iako se, kako kaže od ovog posla moglo nekada živeti, sada to nije slučaj. Zbog sveopšte situacije prodaja ide teško. “Sada je teška prodaja, unazad već dve godine ova korona, ratovi isve živo je uticalo. Što se prodaje tiče nema pravila, nikada ne znaš kakva mušterija će ti doći i šta je interesuje. Nekada dam robu i ispod cene. Moraš biti pošten i platiti pošteno. To je sva mudrost ovog posla”, objašnjava naš sagovornik.

Prema rečima Silvestera Gerloviča, predsednika Društva kolekcionara Subotice, odziv izlagača je odličan. “Bez obzira što su vremenske prilike lošije, ipak je popunjeno i kolekcionari se raduju jedni drugima i razmenjuju, kupuju, prodaju. Ovo izgleda kao jedan interaktivan muzej gde ništa nije zatvoreno i iza stakla, sve se može uzeti u ruke i može se cenjkati sa vlasnikom oko kupovine, a u muzeju to svakako nije moguće”.

Društvo kolekcionara Subotice je osnovano 1970. godine, a pre dve godine trebalo je da se održi proslava povodom 50 godina postojanja, međutim zbog pandemije to se nije dogodilo. “Ove godine ćemo to učiniti, planiramo izdati jednu monografiju, održati svečanu sednicu, prirediti izložbu sa katalozima koju će činiti kolekcije. Broj kolekcionara je u poslednjih 20 godina u padu, ali takav pad kolekcionarstva se beleži svuda u svetu iz ekonomskih i drugih nekih razloga, ali u svakom slučaju to “tvrdo jezgro” je ostalo, ali vidite da ljudi i dalje dolaze. Očekujemo mlađe, njih je manje, ali nadam se da svi ovi lepi predmeti neće propasti i da će jednom pronaći svoje mesto u kolekcijama onih koji su tek počeli da se bave kolekcionarstvom”, ocenio je Gerlovič.

Sledeći susret kolekcionara i ljubitelja antikviteta zakazan je za 05. novembar.