Školski centar “Dositej Obradović” obeležio Dan škole

Školski centar sa domom učenika “Dositej Obradović” obeležio je danas Dan škole pozorišnom predstavom “Petar Pan”, u čijem osmišljavanju i izvođenju je učestvovalo 35 učenika i isto toliko nastavnika ove obrazovne ustanove, povodom 211 godina od smrti jednog od najvećih srpskih prosvetitelja i reformatora.

Direktorica Nataša Nimčević rekla je da škola poseduje jedan odličan tim ljudi koji uspeva da spoji nespojivo, a prethodna godina omogućila im je da se vrate u tokove funkcionisanja. “Ispraćamo jednu novu generaciju maturanata, primamo nove učenike i ono što bih možda danas na Dan škole, koji je jedna lepa prilika, želela da kažem je ono šta je naš sledeći poduhvat, a to je otvaranje Savetovališta u okviru Školskog centra, koji će pružati savetodavne usluge roditeljima i porodicama dece sa smetnjama u razvoju ili deci sa nekim razvojnim faktorima rizika uzrasta od 0 do 6 godina. Savetovalište će se obavljati putem telefonskih razgovora ili individualnih dolazaka roditelja koji će imati priliku, u zavisnosti od oblasti podrške koja detetu treba, da se susretnu sa defektolozima određenih obrazovnih profila. To je nešto što već godinama unazad planiramo i što nam je sledeći korak. Ono što bih napomenula je da će Savetovalište biti potpuno besplatno, jedino će biti potrebno unapred zakazati dolazak”, rekla je Nataša Nimčević.  

Proslavi Dana škole prisustvovala je i Milanka Kostić, članica Gradskog veća za oblast obrazovanja i kulture koja je naglasila da je obrazovanje glavni pokretač svakog društva, a da bi ono bilo uspešno, učenje i lični razvoj svakog pojedinca je veoma važno. “Stručni kadar ima izuzetno značajnu i veliku ulogu u obrazovno – vaspitnom radu, a ova škola poseduje kvalitetan i stručni nastavni kadar koji sa velikom ljubavlju, zalaganjem i posvećenošću pristupa svom poslu, zaista profesionalno se usmerava ka učenicima i postizanju njihovih rezultata i na tome smo im zaista zahvalni. Lokalna samouprava je i do sada bila pouzdan partner ovoj obrazovno – vaspitnoj ustanovi i tako će to biti i u budućnosti”, istakla je Milanka Kostić.

Školski centar “Dositej Obradović” pohađa 154 učenika predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta. Školski centar za vaspitanje i obrazovanje slušno oštećenih lica osnovan je 1947. godine u Inđiji, a iste godine je premešten u Suboticu. U zgradi u kojoj se sada nalazi preseljena je 1962. godine. Razvijajući se, škola je često prelazila okvire jedne obrazovne ustanove, vremenom je promenila izgled i postala kompletna rehabilitaciona ustanova za edukativno i profesionalno osposobljavanje gluvih i nagluvih lica.