Subotica predstavlja centar dualnog obrazovanja

Subotica postiže odlične rezultate kada je reč o razvoju dualnog obrazovanja, izjavila je danas na promociji Nacionalnog modela dualnog obrazovanja i okvira kvalifikacija u Republici Srbiji pomoćnica ministra prosvete za dualno obrazovanje i vaspitanje prof. dr Gabrijela Grujić. Ona je istakla da su Ekonomska srednja škola, Hemijsko – tehnološka, Tehnička škola “Ivan Sarić” i Politehnička škola, obrazovne ustanove koje od 2016. godine aktivno učestvuju u procesu dualnog obrazovanja, u kojem su uključena sva područja rada.

“Od prošle godine imamo 32 programa na 9 visokoškolskih ustanova, od kojih je 6 akademija strukovnih studija i 3 fakulteta, što govori o tome da dualno obrazovanje postaje jedna ozbiljna platforma koja govori o tome da u 21. veku ne možemo govoriti samo o teorijskom znanju, već da veštine, sposobnosti, stavovi, sveukupne kompetencije mlade čine odmah zapošljivim. Subotica je takođe značajna na karti Vlade Srbije koja podržava razvoj trening centara i ulaže sredstva za opremanje radioničarskih blokova širom Srbije, imamo u skladu sa industrijskim razvojem formiranje trening centara u budućnosti, a Subotica se razlikuje zato što će imati dve škole sa takvim centrima, Tehničku školu “Ivan Sarić” i Hemijsko – tehnološku školu, zato što su pokazale kvalitet svih prethodnih godina, zainteresovanost, posvećenost, a mladima ljudima je kroz sistem umrežavanja i saradnju sa kompanijama uz podršku Privredne komore Srbije omogućeno da razvijaju kritičko mišljenje, kretivnost i što je najvažnije inovativnost i patriotizam da znamo da Srbija nastavlja ekonomski da se razvija, da kompanije sve više dolaze, da se domaće kompanije razvijaju, a da je mlada snaga upravo u znanju i želji mladih da ekonomski razviju svoje karijere u Republici Srbiji i da one zažive”, ocenila je Grujić.

Trenutno se u Republici Srbiji po modelu dualnog obrazovanja školuje preko 8.000 učenika, u 150 srednjih stručnih škola, a 750 kompanija učestvuje u tom programu. Privreda Srbije daje snažnu podršku tom programu, a tome u prilog govori sve veća zainteresovanost privrednika i poslodavaca da svake godine prime učenike na obuku upravo po tom modelu, istakao je Damir Vojnić Tunić iz Regionalne privredne komore Severnobačkog okruga.

“Da bi poslodavac iskazao svoju zainteresovanost za prijem učenika za obuku po modelu dualnog obrazovanja, potrebno je da se akredituje, odnosno ispuni uslove za učenje kroz rad, obuči instruktore za koje obuku sprovodi Privredna komora Srbije i subotička privredna komora i potrebno je da učeniku finansijski nadoknadi boravak odnosno rad u kompaniji. U našem regionu takođe postoji velika zainteresovanost za izvođenje učenja kroz rad, preko 90 kompanija je u protekle četiri upisne godine iskazalo interesovanje, a preko 70 kompanija je akreditovano. Na 16 od ukupno 60 obrazovnih profila se sprovodi učenje po modelu dualnog obrazovanja, a privrednici najčešće traže učenike za svoje poslove u oblasti rada građevinarstvo i geodezija, mašinstvo i obrada metala, elektrotehnika, poljoprivreda, ugostiteljstvo i proizvodnja hrane”, ističe Damir Vojnić Tunić.

Privredna komora Srbije je razvila portal za dualno obrazovanje na adresi portal.dualnoobrazovanje.rs,  gde poslodavci treba da podnesu izjavu o spremnosti, zahtev za akreditaciju, kako bi se uključili u sam proces, a Regionalna privredna komora Severnobačkog okruga pružiće usluge asistencije.

Gradonačelnik Stevan Bakić istakao je da naš region snažno napreduje u ekonomskom pogledu i naglasio da je jedan od stubova razvoja ekonomije upravo obrazovanje. “Ono što će mladi učenici koji se opredele za ovaj model sigurno dobiti, to je kvalitet znanja koje će ih učiniti odmah zapošljivim. Razvoj i širenje Industrijske zone predstavlja snažan zamajac i uverenje da ćemo uspeti jer imamo pogodno tlo za razvoj. Grad godinama unazad svojim aktivnostima pomaže uspostavljanje i jačanje saradnje između srednjih stručnih škola i poslodavaca kao pokretača lokalnog ekonomskog razvoja. Roditelji koji žele da im deca budu spremna za budućnost moći će da se oslone na srpski obrazovni sistem ali i grad Suboticu i to smo dokazali kroz razne mere usmerene u tom pravcu, kroz direktnu pomoć školama, učenicima i njihovim roditeljima, a pre svega stimulišući učenike koji pohađaju nastavu putem dualnog obrazovanja”, istakao je Bakić.

Kako je ocenio, neophodno je menjati odnos prema zanatskoj delatnosti i usmeriti mlade ljude da zanatska zanimanja prepoznaju kao uvažena i dostojanstvena zanimanja koja su preko potrebna. “Promocija mora biti pred privrednicima još efikasnija, kako bi privreda bila u potpunosti informisana o mogućnostima zapošljavanja učenika, što će dovesti do mnogo uspešnije realizacije ovog modela obrazovanja, a mi ćemo kroz plan upisa i uvođenje novih obrazovnih profila ostvariti prostor za nove kadrove”, dodao je gradonačelnik.

U Subotici je u prvi razred o modelu dualnog obrazovanja upisano 140 učenika, a ukupno se  školuje 408 učenika na 9 profila i 7 područja rada. Iz tog razloga, Subotica predstavlja centar dualnog obrazovanja u Vojvodini, jer je jedna četvrtina učenika koji ga pohađaju upravo iz našeg grada.